open-navfaktor-logo
search
Bilbija prvi izbor
Šta kaže struka: Među Zmajevima treba biti mjesta i za fudbalere iz PLBiH
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, sutra će objaviti spisak igrača na koje će računati u posljednja dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Finske i Ukrajine.
28.10.2021. u 20:47
get url
text

Zmajevi će oba meča igrati na Bilinom polju, 13. i 16. novembra, a četiri boda trebala bi im biti dovoljna da izbore plasman u baraž.

VEZANI TEKST - U kakvoj su formi Zmajevi: Džeko neprikosnoven, Kolašinac bez minute

Selektora Peteva i njegov stručni štab može radovati povratak oporavljenih Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Siniše Saničanina... No, istovremeno će biti i na slatkim mukama jer će iz tima "ispasti" neki od igrača koji su bili dio tima iz oktobarskih utakmica u kojima je naša reprezentacija savladala Kazahstan (2:0), te remizirala sa Ukrajinom (1:1).

Pitanje je da li će među pozvanim igračima biti mjesta za nekog od igrača iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. Ako se pitaju treneri koji hljeb zarađuju ili su zarađivali u elitnom razredu našeg fudbala, među kandidatima za duele sa Fincima i Ukrajincima trebao bi biti minimalno jedan igač iz domaćeg prvenstva.

- S obzirom na to da sam osam godina bio selektor juniorske reprezentacije, znam kako je težak selektorski posao, čestitao bih selektoru Petevu i njegovim pomoćnicima što su doveli reprezentaciju da sami o sebi u dvije utakmice odlučujemo o plasmanu u baraž. 

Naravno, čestitao bih i ostalim selektorima naših reprezentacija. Privilegija je raditi ovaj posao, osjetio sam to, ali je istovremeno i jako teško.

VEZANI TEKST - "Pakao" u najavi: Šta čeka Zmajeve ukoliko izbore baraž - Srbija, Hrvatska, Španija...

Generalno, umjesto da selektori, naravno, oni koji to zaslužuju, dobiju dugoročnije povjerenje, podršku i da im se osiguraju normalni uvjeti, oni se mijenjaju svake godine - kazao je za Faktor Toni Karačić, doskorašnji trener Širokog Brijega, koji trenutno "odmara" od fudbala, dodavši:

- Nesumnjivo, obaveza je svakog selektora A reprezentacije da pozove bar jednog igrača iz domaćeg prvenstva. Ne kažem da taj igrač treba biti među 11, ali mora biti u širem kadru, među 20. Na taj način dao bi se značaj i nacionalnom prvenstvu.

Karačić nema dileme kada je u pitanju koji fudbaler zaslužuje poziv Ivayla Peteva.

- Nemanja Bilbija. Bez sumnje. Mene impresionira njegova strast i glad za golovima. Išao je i vani, ali kad god se vraćao, kao da je imao dodatnu strast i glad za golovima. Definitivno, zaslužuje mjesto u reprezentaciji - kaže Karačić, koji se nada kako Zmajevi protiv Finske i Ukrajine, uz podršku s tribina, mogu do rezultata koji će im biti dovoljni za plasman u baraž.

I Feđa Dudić, trener Veleža, nedavno je pred mostarski derbi poručio kako napadač Zrinjskog zaslužuje poziv u državni tim, te da je trenutno najbolji fudbaler bh. elite.

- Kada se utakmica lomi, Nemanja Bilbija je uvijek tu i tom čovjeku veliki respekt. Pročitao sam da Stojan Vranješ očekuje poziv u reprezentaciju. Ako je tako, onda poziv treba dobiti i Bilbija. On je trenutno najbolji igrač lige - rekao je nedavno Dudić u najavi gradskog derbija protiv Zrinjskog, kojeg je na stadionu Rođeni riješio upravo Bilbija.

VEZANI TEKST - Ivaylo Petev: "Kradem" od svakoga pomalo, vjerujem u plasman BiH na Svjetsko prvenstvo 

I Branislav Krunić, bivši reprezentativac BiH, koji sada sjedi na klupi trebinjskog Leotara smatra kako bi u državnom timu trebalo biti mjesta za jednog igrača iz domaćeg prvenstva.

- Ja sam zagovornik toga da uvijek u reprezentaciji treba biti mjesta i za igrače iz Premijer lige BiH, a selektor i stručni štab trebali bi procijeniti ko je taj igrač. Možda neko ko je trenutno u najboljoj formi. Možda neko ko je budućnost...

O tome treba da odluči selektor i stručni štab. Ja sam uvijek za mlađe igrače. A poziv za nekog fudbalera iz domaćeg prvenstva bilo bi priznanje i svojevrsna nagrada za sve nas koji radimo ovdje - kazao je Krunić.

Petev je u dosadašnjih osam utakmica koliko je sjedio na klupi BiH koristio usluge peterice igrača iz PLBiH, a to su: Almedin Ziljkić (Borac), Andrej Đokanović, Selmir Pidro (Sarajevo), Obren Cvijanović (Velež) i Ajdin Nukić (Tuzla City).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.