open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Stanari naselja Bulevar traže da se sa zgrada uklone reklamni panoi zbog buke i vlage u stanovima
Stanari novoizgrađenog stambenog kompleksa Bulevar u Sarajevu, kako kažu, oko dvije godine pokušavaju riješiti probleme sa reklamnim panoima koji su postavljeni na njihovim zgradama.
12.12.2021. u 11:25
get url
text

Ističu da su na razne načine pokušavali ukazati na probleme koje im ti reklamni panoi prave, ali, kako kažu, bezuspješno.

Kako je u razgovoru za Faktor kazao predstavnik stanara Dževad Kiselica, reklame im smetaju zbog buke, zatim vlage koja se u stanovima javlja, a zidovi im pucaju.

Kiselica ističe da su investitori podnijeli zahtjev za urbanističku saglasnost Općini Ilidža za postavljanje tih reklama, ali da je nisu dobili.

- Ja sam 7. decembra poslao zahtjev Građevinskoj inspekciji i primjerak iz Općine da nemaju urbanističke dozvole, da se pristupi izvršenju ili da daju nalog firmi OKI da ih skine, a OKI čeka potvrdu od inspekcije jer ih ne smije skinuti na zahtjev građana - kaže Kiselica.

Na zidovima na kojima su reklamni panoi stanarima se pojavljuje vlaga

Stanovnici zgrada su u razgovoru za Faktor kazali da je upitna i sigurnost građana koji prolaze ispod reklame jer se željezna konstrukcija ljulja i nije stabilna, zatim navode da reklame nemaju rješenje za postavljanje, a da oni koji su ih postavili nemaju ni saglasnosti upravitelja zgrada sa saglasnostima stanara. Navode, između ostalog, da je na dijelu fasade gdje se nalaze reklame umanjen termički dio pa se u stanovima na tim djelovima pojavljuje vlaga, kao i da reklame nemaju posebno električno brojilo te da troše zajedničku električnu energiju.

Navode da se izvrše neke prepravke povremeno nakon što se stanari pobune, ali da trajnog rješenja nema.

Problem su vlaga i buka koju proizvode reklame

Pokazali su nam i odgovore koje su dobijali iz općinske te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

Općina Ilidža je 7. septembra 2020. godine na zahtjev stanara saopćila da je izvršen inspekcijski nadzor i kontrola postavljanja reklama na fasadama objekata investitora Bulevar d.o.o. Kiseljak po prijavi na lamelama A1, A2 i A3.

- Investitor Bulevar d.o.o. Kiseljak je dobio odobrenje za građenje lamela A1, A2 i A3 i u istim rješenjima na fasadama lamela A1 i A3 naznačena su mjesta postavljanja reklama i ovjereni su listovi fasada sa reklamama kao dio izvedbenog projekta i time ujedno dato odobrenje za postavljanje od nadležne Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža - navodi se između ostalog u odgovoru, te se dodaje:

- Dakle, investitor objekata i vlasnik poslužnog dobra Bulevar posjeduje odobrenje za građenje, postavljanje reklama na fasadi objekata A1 i A3 na Stupu u ulici Džemala Bijedića. Za stvaranje buke od fasadnih reklama i drugi utjecaji koji smetaju stanarima, ova služba nije nadležna.

Godinu poslije stanari su ponovo podnijeli zahtjev Općini Ilidža za provjeru dozvola za postavljanje reklamnih panoa gdje im je rečeno da nije izdata urbanistička saglasnost za postavljanje reklama.

- Služba za prostorno uređenje Općine Ilidža zaprimila je zahtjeve za izdavanje urbanističke saglasnosti za postavljanje reklamnih panoa na zgradama u naselju Bulevar, a da nije izdala urbanističku saglasnost za postavljanje reklama jer podnosilac zahtjeva Bulevar d.o.o nije priložio saglasnost upravitelja predmetnih zgrada sa saglasnostima stanara – navodi se u odgovoru iz Općine Ilidža, koji potpisuje pomoćnik općinskog načelnika Službe za prostorno uređenje Haris Kasapović.

Iz firme OKI Upravitelj su, nakon što su im se obratili stanari, odgovorili kazavši kako će se na osnovu dokumentacije koju su im stanari dostavili, obratiti Općini Ilidža kako bi izdali nalog društvu Bulevar d.o.o. da se postavljene reklame uklone sa fasade zgrade.

Dopis koji je OKI Upravitelj uputio Općini Ilidža

Stanari zgrade smatraju i da se struja za reklamne panoe "uzima" iz zajedničkog brojila, a što ide na račun stanara.

I zastupnica u Skupštini KS Danijela Kristić postavila je pitanje u vezi s potrošnjom električne energije firme B-TIM.

- Shodno utvrđenoj činjenici tokom inspekcijskog nadzora nad korištenjem zajedničke potrošnje električne energije za reklame na fasadama uvidom u službenu evidenciju JP Elektroprivrede BiH dd Sarajevo, podružnica Elektrodistribucija Sarajevo utvrdili ste da B-TIM nije registrovan kao krajnji kupac B-TIM d.o.o. na adresi Džemala Bijedića 279 K i 279 L te s tim u vezi kantonalni elektroenergetski inspektor nije našao B-TIM kao krajnjeg potrošača, molim da istu činjenicu provjerite na ostalim lamelama naselja Bulevar, na adresama Džemala Bijedića 279 B, 279 C, 279 D i 279 E.

Iz Inspekcije su zastupnici Kristić odgovorili:

- Uvidom u službene evidencije JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, podružnica Elektrodistribucija Sarajevo, utvrđeno je da je B-TIM d.o.o. registrovan kao krajnji kupac na adresi Džemala Bijedića 279D, lamela A6. Namjena objekta su toplovodne instalacije.

Sedin Mirvić, direktor firme B-TIM, koja je nadležna za postavljanje i održavanje reklama na zgradama Bulevar uputio nas je da razgovaramo sa inžinjerom koji radi na ovom projektu.

- Panoi su prošli sve zakonske procedure, ono što se sada radi je da po primjedbama kupaca želimo uraditi dodatne aktivnosti kako bi se dodatno osigurala izolacija - kazao je za Faktor inžinjer u firmi B-TIM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.