open-navfaktor-logo
search
Hag
Stanišić i Simatović: Određene sudije koje će biti u Žalbenom vijeću
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) objavio je sastav sudija koje će činiti Žalbeno vijeće i odlučivati po žalbama Haškog tužilaštva i Odbrana Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije koji su poslije obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
13.09.2021. u 15:25
get url
text

Prema odluci predsjednika Mehanizma, sudije Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće će, uz njega kao predsjedavajućeg, činiti sudije Lee G. Muthoga iz Kenije, Aminatta Lois Runeni N’gum iz Zimbabvea, Yusuf Aksar iz Turske te Claudia Hoefer iz Njemačke.

Sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gum je bila član Žalbenog vijeća koje je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudija Muthoga je ranije bio član Žalbenog vijeća koje je Vojislava Šešelja osudilo na deset godina zatvora za progon, deportacije i druga nečovječna djela. Prema presudi, Šešelj je odgovoran po osnovu govora održanog 1992. godine u Hrtkovcima kojim je poticao na deportacije, progone i druga nehumana djela, poput zločina protiv čovječnosti, kao i za činjenje progona.

Istom presudom Šešelj je oslobođen krivice za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. S obzirom da je postupak protiv njega trajao više od deset godina, Šešelj se trenutno nalazi na slobodi u Srbiji.

Sudija Carmel Agius je predsjednik Mehanizma od 2019., a bio je sudija Mehanizma od početka rada 2012. godine. On je prethodno bio i posljednji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je predvodio od novembra 2015. do njegovog zatvaranja. Bio je do tada četiri godine potpredsjednik MKSJ-a preuzimajući dužnost predsjednika.

Od 2009. godine Agius je bio sudija u Žalbenom vijeću MKSJ-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, te je predsjedavao, između ostalog, u predmetima "Vlastimir Đorđević", "Jadranko Prlić i drugi", te "Mićo Stanišić i Stojan Župljanin". Bio je i sudija u žalbenim vijećima u predmetima Ante Gotovine i Mladena Markača, Milana i Sredoje Lukića, dok je na nivou prvostepenih suđenja predsjedavao u predmetima "Radoslav Brđanin", "Naser Orić" te "Vujadin Popović i drugi".

Mehanizam je Stanišića i Simatovića u junu ove godine osudio za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

Ovog mjeseca Tužilaštvo je uložilo žalbu na prvostepenu presudu i zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).

Odbrane su također uložile žalbu jer, prema njima, nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su Stanišić i Simatović proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.