open-navfaktor-logo
search
Testira živce građanima
Stanje u JU Dom zdravlja KS: Osam pulmologa na izmaku snaga, ima li Vranić plan kako da riješi problem?
Osam pulmologa, koliko ih trenutno radi u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, u čijem se sastavu nalazi devet domova zdravlja, na izmaku su snaga.
27.02.2022. u 07:59
get url
text

Zbog velikog broja oboljelih od respiratornih infekcija, upala pluća i drugih tegoba, disajnog sistema poput astme i bronhitisa, specijalisti već sedmicama rade i prekovremeno, ali ni to nije dovoljno da se stignu pregledati svi oni kojima je potrebna ova zdravstvena usluga.

Nepromišljen potez

Kako Faktor saznaje, Dom zdravlja Ilijaš trenutno nema nijednog pulmologa jer je doktorica na višemjesečnom bolovanju, pa se pacijenti upućuju u Vogošću, gdje radi samo jedan pulmolog. Dakle, jedan specijalista na dvije općine.

VEZANI TEKST - Tri doma zdravlja u KS nemaju nijednog pulmologa, a Vranić poslao pet u penziju

U Domu zdravlja Stari Grad radi također jedan pulmolog, kao i u Domu zdravlja Centar.

Jedna doktorica, specijalista pulmolog radi i u Domu zdravlja Novo Sarajevo, a u Novom Gradu trenutno su dva ljekara.

Ilidža ima jednog pulmologa, kao i Dom zdravlja u Hadžićima.

No, svi domovi zdravlja koji imaju pulomoga trenutno rade na 50 posto kapaciteta jer po Plavoj knjizi normativa, jedan specijalista za plućne bolesti može "pokriti" 36.000 pacijenata.

Primjera radi, Stari Grad ima više od 50.000 stanovnika, Centar 55.000, a Novo Sarajevo oko 65.000 stanovnika.

Na području Novog Grada živi 120.000 stanovnika, pa bi po toj brojci dom zdravlja u ovoj općini trebao imati četiri pulmologa.

I na Ilidži, u čijem se domu zdravlja, osim stanovnika ove općine, liječe svi oni koji trebaju uslugu pulmologa iz Trnova, fali jedan pulomolog, kao i domu zdravlja Hadžići, gdje dolaze i pacijenti iz Pazarića i Tarčina.

Krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS imala je 15 pulmologa i to je, kako tvrde ljekari iz ove zdravstvene ustanove, bila knap brojka, naročito u vremenu pandemije, kada su ovi specijalisti bili među onim ljekarima koji su najviše radili.

No, onda je Haris Vranić, ministar zdravstva, odlučio od 1. januara ove godine u penziju poslati pet pulomologa, odnosno trećinu od ukupnog broja.

Tako su iz Doma zdravlja u penziju poslana dva vrsna pulmologa – prim. dr. Edin Arslanagić i prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, koji, kako nam rekoše, ima iskustva i iz kliničke pulmologije.

Iz Doma zdravlja Centar penzionisan je i prim. dr. Edo Selimić, iz Doma zdravlja Ilidža dr. Mujo Hošić, a iz Starog Grada prim. dr. Mirsada Nazičić.

Najblaže rečeno, nepromišljen potez, rekli bi mnogi, prvog čovjeka zdravstva u Kantonu Sarajevu, pogotovo što pandemija koronavirusa još traje i ne zna se kakav će biti njen dalji tok, ali i zbog činjenice da specijalizacija pulmologa traje šest godina.

Nasušna potreba

Kako je ranije za Faktor izjavio Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, prvi pulmolozi, njih tri, sa specijalizacije bi se trebali vratiti tek naredne - 2023, a onda po jedan 2024. i 2025. godine.

VEZANI TEKST - Policija intervenirala u Domu zdravlja Novo Sarajevo: Šta je rekla direktorica Skopljak

- Nama su pulmolozi nasušna potreba, a odlaskom u penziju pet specijalista dobro je narušen rad u JU Dom zdravlja KS. Nama bi oni trebali na što duže vrijeme, ali naša zdravstvena ustanova o tome ne može odlučivati. To je posao Vlade KS, odnosno nadležnog ministarstva – kazao je Šarkić Faktoru krajem januara.

Trenutno stanje, kako nam rekoše iz JU Dom zdravlja KS, je sljedeće - sa pacijentima radi osam pulmologa, pet je poslano u penziju, jedna doktorica je na višemjesečnom bolovanju, a jedna je otišla da radi u Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi.

Jučer iz javne ustanove nisu imali šta dodati. Šarkić nam je kratko rekao da ostaju pri onome što su ranije izjavili te da nemaju ništa novo reći.

Malo je vjerovatno da je Vranić, kada je početkom godine pet pulmologa poslao u penziju, previdio probleme koje će takav njegov potez izazvati. No, sve gore navedeno realno je stanje na terenu. Da li ministar ima neki plan kojim će promijeniti ovakvu situaciju, javnost ne zna. Možda i ima, ali je odlučio da građane Kantona Sarajevo još drži u neizvjesnosti i testira živce pacijentima koji izmučeni sedmicama strpljivo čekaju po domovima zdravlja na ovu zdravstvenu uslugu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.