open-navfaktor-logo
search
Distribucija po kantonima
Stiglo 740 doza, a vakcinu traži 2.000 zdravstvenih radnika: "Vakcinisat ćemo najizloženije"
Prvog dana distribucije u pet kantona na području Federacije BiH trebaju stići vakcine protiv COVID-19 za imunizaciju zdravstvenih radnika.
09.03.2021. u 22:00
get url
text
get url
text

Radi se Covishield vakcinama proizvedenim u Indiji prema licenci švedske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford, a koje je Federacija BiH prošle sedmice dobila u donaciji od Srbije.

VEZANI TEKST - Sutra kreće distribucija doniranih AstraZeneca vakcina: Evo koliko je koji kanton dobio

U Zeničko-dobojski kanton tokom dana stiglo je 740 doza, što je prema riječima prim. dr. Senada Huseinagića, direktora Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, trećina od potreba u ovom kantonu u kojem se do sada za vakcinaciju prijavilo više od 2.000 zdravstvenih radnika.

- Spremni dočekujemo vakcine. S obzirom na to da količine u prvoj pošiljci nisu dovoljne, odlučili smo prednost dati zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji, pa će vakcine biti raspoređene u dvije bolnice (Kantonalna i Opća bolnica Zenica) i 12 domova zdravlja. Neće ni oni svi moći dobiti, nego će se unutar svake zdravstvene ustanove izabrati oni koji su u najvećem prioritetu. Koliko mi je poznato, u Kantonalnoj bolnici Zenica predviđeno je da se vakciniše 330 zdravstvenih radnika. Vakcine će na odredišta biti prevezene tokom sutrašnjeg dana, a onda će svaka zdravstvena ustanova, prema svom planu, vršiti vakcinaciju – kaže Huseinagić.

Dodaje da AstraZeneca vakcina ima relativno jednostavne uvjete čuvanja na temperaturama od plus dva do plus osam stepeni Celzija.

- Svaka naša zdravstvena ustanova ispunjava te uvjete. Mislim da će do kraja sedmice biti završena vakcinacija – naveo je Huseinagić.

U Bosansko-podrinjski Kanton Goražde danas treba stići 50 vakcina protiv COVID-19 namijenjenih za zdravstvene radnike u tzv. "crvenim zonama" u Kantonalnoj bolnici Goražde te mobilnim timovima u Domu zdravlja i Covid-ambulanti.

Prvom pošiljkom vakcinisat će se samo dio najizloženijeg medicinskog osoblja, jer kako nam je kazala dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, u kantonu je 310 zdravstvenih radnika, u šta je uračunat i nemedicinski kadar.

- Imamo puno zdravstvenih radnika koji su prebolovali COVID-19, pa sad nisu prioritet. No, mogu kazati da je odziv bio veliki, jer na spisku imamo više od 80 osoba koje su se prijavile na vakcinaciju. Ovih 50 doza nije dovoljno, ali je za početak dobro jer na području našeg kantona do sada protiv koronavirusa nije vakcinisana nijedna osoba – kaže Bičo.

Ističe da su operativni timovi, koji će raditi vakcinaciju u zdravstvenim ustanovama, spremni.

- Dobili smo uputstva u vezi s vakcinom. Radi se o multidoznom pakovanju, što znači da se u jednoj bočici nalazi 10 doza – pojasnila je Bičo.

Tokom dana i u ostala tri kantona – Kanton Sarajevo (1.050), Srednjobosanski (500) i Hercegovačko-neretvanski (550), prema planu distribucije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, trebaju stići planirane doze vakcina. Do objave teksta iz ova tri kantona nismo dobili odgovore na telefonske pozive i pismene upite zatražene jutros.

VEZANI TEKST - Jusufović: Zdravstveni radnici u UKC-u Tuzla neće primiti vakcinu iz Srbije, ne želim se igrati zdravljem uposlenika

Podsjetimo, danas je dr. Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, donio odluku da zdravstveni radnici ove ustanove neće dobiti prvu dozu vakcine donirane iz Srbije dok ne dobije pismenu garanciju da će ista količina doza istog proizvođača biti osigurana i za revakcinaciju.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.