open-navfaktor-logo
search
Šta sad slijedi
Stojanović o primopredaji dužnosti, Schmidtu, o tome kako bi "Osmorka" i HDZ podijelili minstarstva u FBiH
Još nije obavljena primopredaja dužnosti za predsjednicu i potpredsjednike Federacije jer treba proći žalbeni rok na očitovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o imenovanju Lidije Bradare za predsjednicu Federacije BiH i potpredsjednike Refika Lendu i Igora Stojanovića na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je za Faktor potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović.
02.03.2023. u 11:51
get url
text

Dodaje da kada se završi ova procedura teče rok za imenovanje Vlade Federacije BiH.

- Još nije završena primopredaja dužnosti za rukovodstvo Federacije BiH sve dok ne istekne period žalbe na CIK-ovo rješenje koje je 48 sati, ali prvo se CIK mora sastati kako bi utvrdio odluku i prošao rok žalbe. Tek nakon toga može doći do primopredaje. To je uobičajena procedura, rokovi. Moguće je da se neko žali na ovaj izbor - govori nam Stojanović.

Dodaje da kada ovaj proces bude završen, ostaje 30 dana za imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

- Propisano je da kandidat za premijera zajedno sa predsjednicom obavlja konsultacije i onda se oni dogovaraju, a potom se daje ili ne saglasnost potpredsjednika na tu odluku. E sada da li će predsjednica FBiH pozvati i nas na konsultacije zajedno sa kandidatom za premijera, to sada u ovom trenutku ne mogu reći. Vrlo moguće, ali ne znam precizno - govori nam Stojanović.

Upitali smo da li još očekuje da reagira visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ukoliko Refik Lendo ne da potpis na sastav buduće Federalne vlade, a kako je "Trojka" već tražila od Schmidta.

Lendo je u svim svojim ranijim izjavama naglasio kako neće dati svoj pristanak na novi sastav Vlade FBiH ukoliko u njoj neće biti ministri SDA jer je, kako je ranije isticao, SDA pobjednik Općih izbora 2022. godine, a koja je dobila povjerenje zajedno sa DF-om oko 400.000 glasača.

- Mislim da bi bilo logično, ako dođe do eventualnih blokada. Sada je to taj proces kojeg svi najavljuju i kojeg smo mi svjesni u javnosti, da gospodin Refik Lendo i SDA vjerovatno neće podržati ovo što će predložiti koalicija "Osmorke" sa HDZ-om i ako se to desi tek onda, eventualno, očekujem da možda reaguje Schmidt.

Do tada trebamo sačekati da vidimo da li će biti drugačije reakcije. Mislim da treba sačekati prvo na taj dokument kako će se očitovati Lendo. Ja ću prihvatiti, a Lendo pretpostavljam neće, tek tada očekujem možda eventualno da se Schmidt uključi i da nam kaže kako je on to odblokirao proces - rekao je Stojanović.

VEZANI TEKST - Lendo: Gdje se žuri Bradari i Stojanoviću, nema nikakvih blokada, izbor predsjednika FBiH i premijera mora ići u paketu

Odranije je poznato da će za premijera Federacije BiH biti predložen Nermin Nikšić (SDP).

- Novi sastav Vlade FBiH ide u pravcu da će HDZ imati vjerovatno šest ministarstava, SDP četiri ministarstva i premijera, SBiH i NES četiri ministarstva, po jedno NiP i Naša stranka, to će najvjerovatnije biti prijedlog - rekao nam je Stojanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.