open-navfaktor-logo
search
Bez rješenja
Sudbina Kinoteke neizvjesna: Tražit ćemo da se ispita slučaj, sindikat koji nas tjera nije vjerodostojan
Kinoteka Bosne i Hercegovine još se nalazi na istoj adresi - u prostorijama zgrade u Alipašinoj ulici na broju 19, iako je zvanično deložirana iz tog prostora, a kako poručuje direktorica Devleta Filipović, tu ostaju do daljnjeg.
07.09.2022. u 07:59
get url
text

Podsjetimo, Kinoteka od svog osnivanja 1963. godine nalazi se na istoj lokaciji, a sada ih napolje "tjera" Savez nezavisnih sindikata BiH, koji je na sudu dobio povrat imovine. Zgrada u kojoj je smještena Kinoteka izgrađena je 1892, a u vlasništvu Saveza nezavisnih sindikata BiH je od 1993. godine.

- Mi imamo redovan program, imamo redovne aktivnosti, sve se obavlja kao da se ništa ne dešava. Što se tiče ovog drugog dijela, podnijeli smo apelaciju da se utvrdi da li je to sve uredu urađeno na sudu, podnijeli smo žalbu u vezi s ovim rješenjem, podnijet ću antikorupcijskom timu KS zahtjev da preispita sva ova ovlaštenja s obzirom na to da mi stalno govorimo da sindikat nije vjerodostojan jer nije sudski registrovan – kazala je za Faktor Filipović.

Ističe da na njihovu odluku, da ne napuste prostorije, iz sindikata niko nije reagirao. Barem ne još.

- S njihove strane nije bilo reakcije jer im je advokat savjetovao da ne daju nikakve izjave. Normalno je da im savjetuje tako s obzirom na to da ništa nije uredu – pojašnjava Filipović.

Iako je Kinoteku BiH osnovala država, u godinama nakon rata, ona nema riješen pravni status. Zvanično ne pripada nikome, a o njoj brinu nadležna ministarstva s područja Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Uglavnom kroz grantove kojim se finansiraju projekti. A poražavajuće je i da vijest o deložaciji nije pogodila gotovo nikoga. Odreagirali su pojedinci koji nude privremena rješenja, koja Filipović kategorički odbija jer, pojašnjava, "to bi samo dodatno zakomplikovalo ionako složenu situaciju".

- Bila sam na sastanku s kantonalnim ministrom Avdićem i on mi je rekao da nije nadležan jer smo mi državna institucija, ali pošto smo na regionu KS, spreman je da pruži podršku, da istraži kakva postoje rješenja. Mi smo mu rekli da samo može da bude trajno rješenje jer ne možemo mi taj fond vozati u neka privremena i neosigurana skloništa. Jer pazite, mi po zakonu smo dužni da to štitimo i čuvamo – dodaje Filipović.

Iako Kinoteka čuva filmsku građu, filmski radnici, tvrdi Filipović, nemaju osjećaja empatije prema njima, a čak stižu i uvredljive poruke "od dekana Akademije scenskih umjetnosti Faruka Lončarevića".

- Filmski radnici nemaju empatije, niko nije reagovao. Prijašnji filmski radnici su dolazili non stop. Ovi novi brinu samo o projektu, njih ne zanima šta će biti sutra. Oni prodaju filmove, dobiju pare i nikad nikome ne daju nijednu marku. U pitanju su milioni, a niko ne zna gdje su to prodali. U Kinoteku ne predaju svoje filmove. A ima i onih koji sada pričaju razne ružne stvari o nama. Faruk Lončarević, dekan Akademije scenskih umjetnosti, kaže da je bivši direktor Kinoteke. On nikada nije bio direktor, jeste bio izabran, ali nikada nije bio postavljen. Nama Preporod nudi da s njima vidimo da nađemo prostor. Zamislite nonsensa. Lončarević tvrdi da niko od ovih uposlenika nema pravo da priđe fondu. Zamislite koji je to bezobrazluk. Ničim ga ja nisam uvrijedila niti ikoga povređujemo. Prije svega, ja sam arhivsta, imam položen arhivistički ispit, moj kolega je arhivski tehničar po struci, drugi je kinooperater... Oni bi željeli da love u mutnom, ali neću im dozvoliti. Mi smo državna institucija i ne želimo da razmišljamo o djelatnosti Filmskog centra. Arhivska djelatnost nije ono čime se oni bave – zaključila je Filipović.

Prije dva dana na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića održan je sastanak sa direktoricom Kinoteke BiH Devletom Filipović i direktoricom JP Filmski Centar Sarajevo Ines Tanović.

- Federalni premijer je ponudio trajno rješavanje smještaja ovog izuzetno važnog nacionalnog blaga, gdje bi sav filmski fundus bio pohranjen u zgradu koja bi bila renovirana i opremljena po najvišim standardima za čuvanje arhivskog materala i filmske građe na lokaciji koja je u vlasništvu Vlade Federacije i Javnog preduzeća Filmski Centar Sarajevo. Ovim bi se trajno riješio problem smještaja filmske arhive, kojom bi i dalje upravljala Kinoteka BiH po svim svjetskim standardima. Ponuđeni objekat se nalazi na lokaciji bivšeg Studija Sutjeska filma gdje je već obnovljen jedan prostor za smještaj filmova u vlasništvu Filmskog Centra Sarajevo kao i smještaj opreme za digitalizaciju- saopćeno je iz Filmskog Centra Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.