open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Suljević ustvrdio da kineski respiratori mogu ubiti pacijenta, odbrane da je promašio tip respiratora
Svjedočenjem prim. dr. Ismeta Suljevića, penzionisanog specijaliste anesteziologije i reanimatologije, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori". 
21.01.2022. u 14:03
get url
text

Javnosti je poznato da je Tužilaštvo BiH na samom početku istrage u ovom predmetu izašlo u javnost sa saopćenjem u kojem je navelo da je Suljević utvrdio da respiratori ACM 812 A, koje je za potrebe Federacije BiH nabavio Fikret Hodžić, nisu pogodni za liječenje pacijenata u intenzivnim njegama. 

Prije nego što je svjedok - vještak uveden u sudnicu, odbrane optuženih prigovorile su na zakonitost vještačenja ovog svjedoka Tužilaštva.

Odbrane su istaknule da je Tužilaštvo BiH naredbu o sprovođenju istrage u ovom predmetu donijelo 13. maja 20020. godine, dok je, kako su naveli, Suljević sa tužiocima u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite, gdje su respiratori bili uskladišteni, ušao sedam dana ranije, odnosno 6. maja. Također su istaknuli da tom prilikom nije postojala naredba Suda za pretres.

Advokat optuženog Fahrudina Solaka Kadrija Kolić kazao je kako se radi o "školskom primjeru nezakonitog dokaza". Također je kazao da dr. Suljević u to vrijeme nije bio na listi stalnih sudskih vještaka medicinske struke.

Međutim, predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović odbila je prigovore odbrane, te je Suljević ipak danas odgovarao na pitanja tužilaca Mirze Hukeljića i Džermina Pašića i iznio svoj nalaz i mišljenje.

Prema onome što je kazao, on je od Tužilaštva dobio nalog da pregleda respiratore koji su sa Sarajevskog aerodroma prevezeni u FUCZ i da odredi njihove upotrebne karakteristike. 

{$galerijaFotografija}

Suljević je kazao da su nasumično izabrane tri kartonske kutije u kojima su bili respiratori ACM 812 A, za koje je naveo da ih nikada ranije u praksi nije vidio ni u jednoj bolnici na svijetu. U kutijama je, kako je naveo, pronašao tehničku specifikaciju respiratora. Kazao je da nije utvrđivao tehničku ispravnost respiratora, već njihovu funkcionalnost, odnosno karakteristike koje posjeduje.

Za to je, kako je kazao, pored iskustva u radu s respiratorima, koristio uporednu metodu. Respiratore ACM 812 A je, kako je pojasnio, uporedio sa resoiratorima "Evita XL", njemačkog proizvođača Dreger, koji ima jako puno mogućnosti, odnosno različitih modova rada, a koje, kako je kazao, respiratori ACM 812 A ne posjeduju. 

Između ostalog je naveo kako kineski respiratori ne posjeduju tzv. BiPAP mod (biphasic positive airway pressure) – dvofazna ventilacija pozitivnim pritiskom, koji je vrlo važan u smislu da prilikom izdisaja zadrži plućne alveole otvorenim do sljedećeg udisaja.

Dalje je naveo da je u priručniku našao da se radi o mašinama za hitnu medicinsku pomoć u ambulantama prve pomoći ili  transportu, te da prema uputi proizvođača stoji da se mogu koristiti prvestveno kao mobilni respiratori. Kazao je da imaju mogućnost portabilnosti, da se stave na nosač, mada to nije došlo uz njih, dok je s druge strane, kako je kazao, u setu došao priključak za automobil odnosno kola Hitne pomoći. 

Razlika između ACM 812 i ACM 812 A

Zaključio je da se ovi respiratori mogu koristiti za neke kratke procedure, dok nisu dobri i ne mogu se koristiti za dužu ventilaciju težih pacijenata. 

- Ovaj aparat je vrlo insuficijentan i ne može se koristiti kod pacijenata sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom bolesti COVID-19 - zaključio je Suljević.

Odbrane optuženih osporile su dokument pod nazivom "Operation manual", odnosno uputstvo za upotrebu, koje je prikazano i na grafoskopu, a koje je Suljević koristio na kojem je navedena oznaka ACM 812. Istaknuli su da se radi o respiratorima koji nisu isti kao i respiratori ACM 812 A, ukazavši da su prvi neinvazivni, dok su drugi invazivni.

Sutkinja Džemila Begović je nakon pauze naložila da svjedok samo iznosi ono što je naveo u nalazu i mišljenju, a da svu dodatnu literaturu koja se spominje dostavi odbranama i da ona bude prevedena na bosanski jezik. 

Svjedok je potom ponovio da je utvrdio da se radi o respiratorima "vrlo oskudnih performansi" i da se oni ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, te u svom zaključku ne preporučuje njihovo korištenje u dužem periodu.

Na pitanje tužioca šta bi on uradio da mu neko kaže da respirator ACM 812 A upotrijebi na pacijentu srednje teške ili teške kliničke slike, kazao je: 

- Kod teških slučajeva, radi se o pacijentima koji su relativno dugo vezani za mašinu i vrlo teško ih je odvojiti od aparata. Ovaj aparat ima koncentraciju kisika od 48 do 100 posto, dok drugi imaju od 20 do 100 posto. Primjena tih aparata može biti štetna, posebno kod djece jer može izazvati sljepilo jer kisik je lijek, ali je i univerzalni otrov - kazao je Suljević.

Suljević nakon svjedočenja u Sudu BiH

Kazao je da u slučaju dolaska do akutnog respiratornog distress sindroma, primjena ovog aparata može izazvati smrt pacijenta jer on nema pozitivan ekspiratorni pritisak, odnosno ne može držati plućne alveole otvorenim. 

- Također, ove mašine su vrlo upitne kada imamo slučaj gdje može doći do iznenadnog prestanka disanja pacijenta i ta mašina ga ne može podržati - kazao je Suljević.

Na ovu tvrdnju vještaka oštro je ragirala advokatica Senka Nožica, koja zastupa dopremijerku FBiH Jelku Milićević.

Kazala je da, i pored toga što se ovo svjedočenje ne odnosi na njenu branjenicu, ima potrebu reagirati. 

Vidović: "Govori napamet i mimo nalaza" 

Rekla je da se radi o hipotetičkom pitanju, na koje vještak onda odgovara da bi respiratori izazvali smrt pacijenta. Kazala je da bi za takvu tvrdnju morali ustanoviti koliko je ljudi umrlo na drugim, sofisticiranim aparatima, istaknuvši da su pacijenti koji se priključuju na respirator ustvari već u izuzetno teškom stanju koje nije izazvao respirator. 

Sudija Branko Perić je pitao svjedoka da li ustvari njegova tvrdnja o smrti pacijenata ne znači da je respirator uzrok smrti već nestručno rukovanje, na što je Suljević kazao da je "jedno nestručno rukovanje, a drugo insuficijentna mašina". 

Advokatica premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović kazala je da "ne može i neće unakrsno ispitati ovog svjedoka dok Tužilaštvo odbranama ne dostavi priručnik iz kojeg vještak crpi svoje današnje tvrdnje".

- Mi smo tokom istrage proveli vještačenja i dostavili Tužilaštvu te dokaze. Vještak je danas govorio napamet, mimo nalaza. Vidjet ćete da je nalaz totalno proizvoljan - kazala je Vidović, a u čemu su je podržale i odbrane drugih optuženih.

Nakon ročišta Vidović je kazala da vještak danas uopće nije imao u vidu tip respiratora koji je predmet ovog postupka. 

- Vi ste prošli put čuli od svjedoka da je Hodžić insistirao na kupovini isključivo invazivnih respiratora i da je nabavljen invazivni, a to je onaj "A" respirator. Ono što je danas vještak govorio, tvrdim, da nije imao u vidu uopće tip respiratora koji je predmet cijelog ovog postupka. O tome da je otvorio bilo koju internet-stranicu proizvođača ili internet-stranicu sa opisom tog respiratora vidjeli biste da se radi o nečemu sasvim drugom - kazala je Vidović. 

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, kada će biti ispitani ranije najavljeni svjedoci, dok će Suljevića advokati optuženih unakrsno ispitati u sljedeći petak. 

Fadil Novalić, Jelka Milićević, Fikret Hodžić, Sud BiH, 21.01.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.