open-navfaktor-logo
search
Final-four
Superkup Španije u Saudijskoj Arabiji, na stadion će moći i žene
Domaćin bi trebao platiti 30 miliona eura Fudbalskom savezu Španije, od čega će 15 miliona eura podijeliti četiri kluba
12.11.2019. u 08:58
get url
text

Španski fudbalski Superkup igrat će se ove sezone u Saudijskoj Arabiji. Prvi put u historiji nastupit će četiri ekipe, a ne dvije kao što je bio slučaj u 37 godina dugoj historiji ovog takmičenja.

U polufinalu će se sastati Barcelona i Atletico Madrid, te Real Madrid i Valencija odlučeno je na žrijebu. Turnir će se igrati po sistemu final-foura.

Barcelona nastupa kao aktuelni prvak, Valencija kao pobjednik Kupa kralja, a Atletico i Real Madrid kao drugoplasirana i trećeplasirana ekipa prvenstva. Polufinala će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara.

Za domaćinstvo je konkurisao i Katar, no na kraju će Saudijska Arabija ugostiti najtrofejnije španske ekipe. Iduća tri Superkupa, također će se igrati u toj azijskoj zemlji.

Saudijska Arabija bi trebala platiti 30 miliona eura Fudbalskom savezu Španije, od čega će 15 miliona eura podijeliti četiri kluba, tvrdi As.

Domaćinstvo ove zemlje držalo se u tajnosti do posljednjeg trenutka zbog pritiska organizacija poput Amnesty Internationala koji optužuje Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena.

No, iz španskog saveza i predstavnici organizatora iz Saudijske Arabije tvrde da će sve utakmice na stadionu u Džedi, koji prima 62.000 gledalaca, moći besplatno da gladaju žene iz Saudijske Arabije.

Pobjednik Superkupa trebalo bi da dobije dva miliona eura, a finalista 1,4 miliona. Ostale ekipe bit će nagrađene sa po milion eura. Barcelona je najviše puta osvojila Superkup - 13 puta. Real Madrid ima 10 titula, Atletico dvije, a Valencija jednu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.