open-navfaktor-logo
search
Opasan predator
Sutra nastavak potrage za crnim panterom u Vojvodini, angažovan i dron sa termovizijskom kamerom
Organizovana potraga za velikom mačkom, koja je primijećena kod Banje Junaković u općini Apatin u Srbiji, završena je za večeras i nastavlja se sutra.
12.11.2022. u 22:00
get url
text

Kazao je ovo za RTS Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine.

Prema njegovim riječima, nakon današnjeg videosnimka na kojem se vidi velika crna životinja, nalik panteru koju su snimili gosti Banje Junaković u blizini Prigrevice, nadležne ekipe su krenule na obližnji teren.

- Proveli smo oko pet sati na terenu pokušavajući da uočimo divlju životinju koja je snimljena. "Vode Vojvodine" su osigurale dron sa termovizijskom kamerom i pregledali smo najmanje 150 hektara šume i atara. Sa nama su lovočuvari iz "Vojvodinašuma" koji poznaju teren, a tu su i policijski službenici iz Apatina. Do večeras nismo primijetili pantera, samo ptice i glodare - navodi Ivanović.

Ivanović kaže da je prvenstveno namjera da se predator uspava, pa su u akciji učestvovali i veterinari Zoološkog vrta Palić.

- Zbog magle i sigurnosti učesnika, akcija hvatanja divlje životinje je obustavljena večeras, a u zavisnosti od mogućeg kretanja pantera i dojava gdje je viđen, sutra ćemo nastaviti potragu - poručio je.

Općina Apatin danas je upozorila građane da je crni panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju ovom predjelu.

- Obavještavaju se građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se u saopćenju.

Pošto je predator izrazito opasan, "Vojvodinašume" pozvale su građane da vode računa o sebi i svojim bližnjim.

- Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu policijsku stanicu - ističe se u saopćenju.

Panter je mesožder koji se hrani životinjama veličine psa, mačke, koze. Spada u vrstu životinja koje se u prirodi kamufliraju, pa je malo vjerovatno da bi iz divljine prešao u grad. Prelazi velike razdaljine, tako da brzo može da pređe s jedne lokaciju na drugu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.