Utorak, 20.04.2021.
FOTO: SIM

Sve je spremno za veliko finale u Sarajevu

Nakon održanih takmičenja u Gračanici, Travniku, Jablanici i Stocu, Plazma Sportske igre mladih su, prema ovogodišnjim propozicijama održale i polufinalne turnire u Banovićima, Mostaru, Zenici i Bihaću.

Za kraj ovogodišnje najljepše sportske priče, djevojčice i dječaci takmičit će se i družiti na Velikom finalu Igara u Sarajevu.  

U okviru ovogodišnje BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti, takmičenja Igara održana su u još četiri grada - Gračanici, Travniku, Jablanici i Stocu. Nakon ovih gradova i više od tri mjeseca takmičenja došao je red na održavanje polufinalnih tunira. Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dovođenja oko 2000 djece na Veliko finale u Sarajevo, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, Igre su prilagodile ovogodišnji sistem takmičenja trenutnoj situaciji održavanjem polufinalnih turnira za određene regije. Polufinalni turniri održani su u Banovićima, Mostaru, Zenici i Bihaću.

Gračanica je drugu godinu zaredom bila domaćin Igara, a mališani iz ovog grada su se takmičili u malom fudbalu, košarci i rukometu. Pobjednice takmičenja u košarci, koje se igra u kategoriji 2005. godište i mlađi, su djevojčice iz domaće ekipe "Wonder girls".

- Sretne smo što smo osvojile Kinder Joy of moving Cup u svom gradu i mnogo se radujemo takmičenju u Sarajevu. Vjerujemo da možemo osvojiti medalju na državnom finalu - rekla je Sarah Fazlić, iz ekipe "Wonder girls".

U Travniku su se djevojčice i dječaci takmičili u malom fudbalu, košarci i odbojci, a svi pobjednici iz ovog grada, razigravali su na polufinalnom turniru u Zenici i borili se za odlazak na finalno takmičenje. Travnik su predstavljali: osvajači Coca-Cola Cupa - dječaci iz ekipe NK Vitez, osvajačice Plazma Cupa - odbojkašice iz OK Victory, te košarkašice iz ekipe KK Travnik.

Na polufinalnom turniru za regiju Unsko-sanskog kantona takmičili su se dječaci i djevojčice iz Bihaća, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Velike Kladuše i Bužima. Na finalno takmičenje u Sarajevo dolaze odbojkašice iz Bužima, košarkašice iz Sanskog Mosta, a ekipe u malom fudbalu stižu iz Bihaća, Sanskog Mosta i Bosanskog Petrovca. Osvojivši Poli Cup na regionalnom polufinalu ekipa NK Mladost 1938 iz Bosanskog Petrovca se po prvi put plasirala na Veliko finale u Sarajevo.

Na samom kraju ovogodišnje turneje, Igre su ponovno posjetile Hercegovinu. U Jablanici su se dječaci takmičili u malom fudbalu, dok se su se u Stocu igrali mali fudbal i rukomet. Djevojčice iz ekipe ŽRK Iskra osvojile su Podravka Cup  u svom gradu i izborile plasman na Veliko finale u Sarajevo, a ekipe u malom fudbalu i iz ova dva grada razigravali su na polufinalnom turniru u Mostaru, gdje su snage odmjerili sa vršnjacima iz drugih hercegovačkih gradova. Polufinalni Coca-Cola Cup u u Mostaru donio je najviše neizvjesnosti i najuzbudljivije utakmice, a u finalnom susretu sastale su se ekipe "Kadeti" iz Tomislavgrada i "Limači" iz Čapljine. Shodno ovogodišnjim propozicijama takmičenja, obje ekipe ostvarile su plasman na finalni turnir.

Kroz ovogodišnju BH Telecom Sportske igre mladih Turneju radosti, nastavljena je realizacija projekta "Fer igra za fer djetinjstvo", kojeg Igre implementiraju uz finansijsku podršku USAID-a, a kroz koji mališani uče o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu. Osim toga, kroz kampanju "Budi zakon, reci NE", koju Igre realiziraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH, djevojčice i dječaci uče o važnosti očuvanja životne sredine.

I nakon što su takmičenja po gradovima završena, Plazma Sportske igre mladih su stigle do onog najljepšeg i najuzbudljivijeg dijela - finalnog takmičenja u Sarajevu. Veliko finale Igara bit će održano u periodu od 29. septembra do 1. oktobra, uz saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija i poštivanje svih propisanih preporuka i mjera.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh