open-navfaktor-logo
search
Ustoličenje Joanikija
Sve napetije na Cetinju: Bolnica iz sigurnosnih razloga otpušta pacijente
Zbog mogućnosti povećanog prijema pacijenata i sigurnosti hospitalizovanih, ali i bolničkog osoblja, direktor Opće bolnice "Danilo I" na Cetinju Vladimir Pavićević, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije u srijedu, jučer je donio odluku da do nedjelje, 5. septembra, na kućno liječenje budu otpušteni svi pacijenti za koje je to moguće, kako bi tog dana bilo što više slobodnih kreveta u ovoj ustanovi za slučaj da u crnogorskoj prijestolnici dođe do nereda.
03.09.2021. u 08:09
get url
text

U Upravi policije Pobjedi je rečeno da to nije zahtijevano od Pavićevića, već da je organizovan sastanak na kojem je on samo obaviješten da će u nedjelju na Cetinju biti organizovan neprijavljeni skup sa visokim rizikom i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

Direktor cetinjske bolnice kazao je da je odluku donio nakon što je u srijedu ujutro imao sastanak sa predstavnikom Uprave policije Aleksandrom Džakovićem.

VEZANI TEKST - Crnogorska javnost zabrinuta: Da li su sigurnosne službe spremne za eventualne nerede na Cetinju?

- Na sastanku u Općoj bolnici sa predstavnicima Uprave policije, kojem su osim mene prisustvovali Aleksandar Džaković iz policije i Marko Radović, direktor Doma zdravlja Cetinje, informisani smo da su 5. septembra mogući događaji sa povećanim sigurnosnim rizikom, tako da sam zbog toga donio takvu odluku – kazao je Pavićević.

Istakao je da će u nedjelju imati i pojačana dežurstva.

- Odluku sam donio iz razloga sigurnosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imat ćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana – dodao je on.

Visoki funkcioner Uprave policije nezvanično je Pobjedi kazao da je uobičajena procedura da uoči događaja sa visokim sigurnosnim rizikom imaju sastanke sa službama kao što su medicinske, komunalna, vatrogasna... Upozoravaju ih na povećan rizik skupa i traže od njih da pripreme plan pojačane pripravnosti.

– Iz Uprave policije nije formulisan zahtjev Općoj bolnici na Cetinju da oslobode bolničke kapacitete – kategoričan je on.

Direktor cetinjske bolnice u odluci koju je donio naveo je da se svi prijemi pacijenata koji nisu hitni, a koji su planirani za taj datum, odgađaju.

– Zadužuju se glavne sestre odjeljenja i službi da sve pacijente na koje se odnosi odluka obavijeste i da isti ponovo zakažu za prvi pogodan termin – piše u odluci.

Naložio je i da se svi hospitalizovani pacijenti čije stanje to dozvoljava otpuste na kućno liječenje.

Crkva Srbije naumila je da 5. septembra na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, ustoliči svog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića ne obazirući se na žestok otpor Cetinjana i ogromnog dijela crnogorske javnosti tom činu koji doživljavaju direktnim atakom na suverenost Crne Gore.

Crnogorska vlast, koju je i konstituisala Crkva Srbije, odbija da zabrani ovaj događaj i izađe u susret zahtjevu Cetinjana i ogromnog dijela građana da ustoličenje obave u svom hramu – Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Cetinjani, zajedno sa hiljadama crnogorskih građana, uz podršku opozicionih partija, najavili su da će se okupiti 5. septembra na Cetinju u znak protesta zbog namjere da Joanikije Mićović bude ustoličen u crnogorskoj prijestolnici. Skupština Cetinja usvojila je prije nekoliko dana zaključke kojima su odbornici pozvali Crkvu Srbije da odustane od ustoličenja ili da ga održe u drugom gradu, a Upravu policije da zabrani ustoličenje na Cetinju. Za zaključke su glasala 23 odbornika, a protiv su bili odbornici Demokrata – četiri glasa.

Podršku Cetinjanima dao je i predsjednik države Milo Đukanović, koji je najavio da će biti u prijestolnici sa građanima zemlje na čijem je čelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.