open-navfaktor-logo
search
Od 1. januara
Svim budžetskim korisnicima u ZHK plaće veće za 10 posto
Svim budžetskim korisnicima Zapadnohercegovačkog kantona od 1. januara plaće će biti uvećane za deset posto, usaglašeno je na današnjoj sjednici Vlade ovog kantona.
27.12.2021. u 14:26
get url
text

Sjednici Vlade je prethodio sastanak predsjednika Vlade ZHK Zdenka Ćosića i dopredsjednika Vlade i kantonalnog ministra finansija Tonija Kraljevića sa predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama u ZHK.

Sastanak je održan prošlog četvrtka u prostorijama Ministarstva finansija u Ljubuškom, te je predstavnicima Sindikata iznesen prijedlog o mogućem povećanju plaća. Istoga dana održan je sastanak i sa predstavnicima Sindikata radnika MUP-a ZHK. Sukladno prijedlogu o povećanju plaća Ministarstvo finansija je izradilo, a Vlada ZHK danas usvojila Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće budžetskih korisnika ZHK.

Inače, prije nekoliko dana predstavnici Vlade ZHK i Nezavisnog sindikata uposlenika u srednjim školama ZHK potpisali su Sporazum o visini koeficijenata složenosti poslova uposlenih u srednjim školama ZHK. Tom prilikom je dopredsjednik Vlade  i ministar finansija Kraljević kazao kako je prostor za povećanje plaća otvorilo nedavno vraćanje duga za doprinose budžetskim korisnicima iz ranijih godina u visini 15.125.741,60 konvertibilnih maraka. 

Sredinom septembra ove godine Vlada ZHK također na prijedlog Ministarstva finansija donijela Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u ZHK, državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, zaposlenika u školama koji su korisnici budžeta ZHK i ostalih zaposlenika korisnika kantonalnog budžeta, kojom su plaće budžetskim korisnicima uvećane za pet posto. Usvajanjem spomenute dvije Odluke budžetnski korisnici ove županije su kroz svega tri mjeseca ostvarili rast plaće od 15 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.