open-navfaktor-logo
search
Suđenje za respiratore
Svjedokinja: Od svih koji su imali posla sa Marićem i Cicerom, jedino je Hodžić uspio za plaćeni novac dobiti robu
Svjedočenjem Sanje Lekić, vlasnicom firme BTL Medical iz Crne Gore, koja je posredovala između firme FH Srebrena malina i dobavljača iz Kine, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
23.11.2022. u 15:18
get url
text

Dio svjedočenja koje je odabrao i medijima dostavio Sud BiH

Lekić je, posredstvom međunarodne pravne pomoći, svjedočila videolinkom iz sudnice u Crnoj Gori, a kako je kazala na početku svog svjedočenja poznato joj je da ima status osumnjičene osobe u drugoj istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora.

- To je za mene nevjerovatno jer u prvom susretu sa ovom istragom zamoljena sam od Tužilaštva Crne Gore da dostavim dokumentaciju koja se odnosila na ovu nabavku i dala sam iskaz kao svjedok. Nakon toga tužioci pokreću istragu, što je jako čudno - kazala je Lekić. 

Odgovarajući na pitanja braniteljice Fikreta Hodžića, Mirne Avdibegović, na čiji poziv je svjedočila, Lekić je kazala da je vlasnica dvije firme, te da se jedna od njih, odnosno BTL Medical, koja je osnovana 2012. godine, bavi prodajom medicinske opreme.

Time su se bavili i u vrijeme proglašenja pandemije koronavirusa u februaru i martu 2020. godine.

Cijene rasle iz dana u dan

Kako je dalje ispričala, bila je velika potražnja za medicinskim sredstvima - maskama, rukavicama, zaštitnom opremom, kao i respiratorima.

Kazala je da je specifično bilo i to da je svo poslovanje u to vrijeme bilo usmjereno ka kineskom tržištu, sa kojim je ona odranije imala poslovnu saradnju, jer je bila zastupnik firme "Mindray". 

Na upit braniteljice da li se u to vrijeme ova roba mogla nabavljati iz Evrope, kazala je: "Jako teško".

Dalje je ispričala kako je u martu njena firma učestvovala i prošla na tenderu za nabavku 15 respiratora za Klinički centar Crne Gore, te da je uspjela da ih nabavi, ali je problem u to vrijeme bilo i osigurati prijevoz te robe iz Kine. 

Tada je, kako je kazala, prvi put stupila u kontakt sa Kristijanom Marićem, jer je on tada dostavljao robu za teritoriju bivše Jugoslavije.

Kako je kazala, sklopili su ugovor, ona mu je platila prevoz te robe, ali on nikad nije dostavio te respiratore niti joj je vratio novac. 

Potom je govorila o nabavci 200 respiratora ACM 812 A za Sinofarm iz Srbije, za koje je kazala da se nalaze u luci u Baru, te da je to "vrlo komplikovana priča". Ti respiratori su predmet sudskog postupka, jer ju je Sinofarm tužio za neblagovremenu isporuku. Dodala je da ti respiratori nisu preuzeti, iako je crnogorski Apelacioni sud naložio Sinofarmu njihovo preuzimanje.

FOTO: SCREENSHOT

I ova svjedokinja je govorila o tome kako su cijene respiratora rasle iz dana u dan, te je kazala da je cijena krajem marta bila 25.000 eura po komadu, a da su kasnije dostizali i cijenu od 45.000 eura po komadu. 

Na pitanje advokatice ako bi neko tvrdio da je 100 od ovih 200 respiratora nabavljenih za Sinofarm isporučeno Bosni i Hercegovini, šta bi ona rekla, svjedokinja je kazala: "To nije istina, oni su i dalje uluci u Baru, sa istim tarifnim brojevima kao i kad su nabavljeni 2020. godine". 

Kada je u pitanju nabavka respiratora za BiH, posredstvom Srebrene maline, svjedokinja je kazala da ju je prvi u vezi s tim kontaktirao Kristijan Marić, "koji je tada bio glavni za to, zajedno sa Bornom Cicerom i Exo tradeom iz Rijeke". 

- Oni su u to vrijeme tražili, nabavljali i nudili. Vrijeme je pokazalo o kakvom čovjeku se radi, koji je sklon samo prevarama i lažima - kazala je svjedokinja, te dodala da prije toga nije ni znala ko je Fikret Hodžić niti ga je ikad lično upoznala. 

Kazala je da su 7. aprila 2020. godine potpisali ugovor za nabavku 100 respiratora, s rokom isporuke od sedam dana, te da je Fikret ponudio bankovnu garanciju, jer nije htio uplatiti novac dok respiratori ne budu isporučeni. 

VEZANI TEKST - Slučaj "Respiratori": Kontradiktoran svjedok, vlasnica crnogorske firme poručuje da je "sve slagao"

Dalje je navela da zbog stanja na tržištu nisu bili u mogućnosti ispoštovati taj rok, te je taj ugovor raskinut.

Dalje ju je, kako je kazala, Marić nastavio moliti da pomogne Hodžiću i ona je tada, kako je rekla, Srebrenoj malini "prepustila prethodni ugovor koji je imala sa kineskom firmom". 

- Oni su dalje nastavili komunikaciju s Kinezima - kazala je, te pojasnila da je sklopljen trostrani ugovor u kojem je BTL naveden kao posrednik, a FH Srebrena malina kao krajnji kupac, a ugovorom je predviđeno da Srebrena malina direktno uplati novac kineskom dobavljaču. 

Na pitanje sudije Branka Perića je li sa njima razgovarala o cijeni, kazala je: "Naravno da nisam".

Dalje je kazala da je BTL Medical sa Srebrenom malinom zaključio ugovor o posredovanju i da su novac trebali dobiti kada se sve realizira i roba isporuči u BiH.

- Taj ugovor sam dostavila Tužilaštvu BiH u više navrata. Nikada nije izvršena uplata po tom ugovoru, nadam se da hoće - dodala je ova svjedokinja. 

Na pitanje da li su njoj, odnosno BTL-u isplaćeni bilo kakvi novci od bilo koga iz Kine, kazala je: "Naravno da nisu". 

Prevarena za 700.000 eura

Kazala je i da sa Marićem nema kontakt, jer joj je u vrijeme dok je još pokušavala da joj vrati novac koji mu je uplatila za posao koji nikad nije obavio on davao lažna obećanja. 

- A onda je u jednom momentu rekao: "Ne možeš mi ništa, mene štiti država BiH i neću vam nikad vratiti te novce" - kazala je Lekić. 

Govorila je o negativnim iskustvima koja je imala sa njim, kao i Bornom Cicerom i njegovom firmom "Exotrade" iz Rijeke.

Kazala je da je prevarena za 700.000 eura po jednom drugom ugovoru koji je imala sa "Exotradeom".

Prema njenim saznanjima, "Exotrade" nije nikad isporučio ni respiratore za koje mu je novac, tačnije 20 miliona eura, uplatila jedna firma iz Srbije.

Lekić je rekla da je sa Hodžićem imala ugovor o posredovanju, jer nije željela da bude dobavljač, kako joj se ne bi ponovila situacija sa rokovima isporuke. 

Kazala je da je kada je pozivana u Tužilaštvo BiH da da izjavu u svojstvu svjedoka i kada im je dostavila svu dokumentaciju ispričala isto ovo što danas govori pred sudom jer je "bilo tako i nikako drugačije".

Dodala je da joj je tada jedan od tužilaca rekao "da ga pozove kada dođe u Trebinje, kada odluči da kaže istinu".

Također je kazala da je 2. septembra ove godine saslušana kao osumnjičena, da je tada nudila svoj telefon tužiocima, te da je prije sedam dana imala neprijatnu situaciju kada joj je u Crnoj Gori specijalna policija došla da oduzme taj telefon. 

- Ne mogu da vam opišem da su mi ljudi napravili ovoliki problem. Ne znam čemu ovakva situacija, narušava se moj poslovni integritet. Ne znam zašto se to radi - kazala je Lekić. 

Fikret Hodžić je upitao svjedokinju da li se slaže sa njegovom konstatacijom "da je i on trebao poslužiti kao još jedan u nizu prevarenih od Kristijana Marića i Borne Cicera", te da "samo zahvaljujući njegovoj istrajnosti da ne uplati dok ne isporuče robu je i dobio robu za uplaćeni novac", sa čim se ona složila.

- Da, zahvaljujući ambasadoru Tariku, a ja sam vam dala savjet da uključite ambasadora - dodala je. 

VEZANI TEKST - Svjedok: Hodžić nije htio pustiti novac dok se bh. ambasador lično nije uvjerio da respiratori postoje

Podsjetimo, na prošlom ročištu svjedok Goran Petrović, advokat firme BTL Medical, kazao je da "Hodžić nije htio pustiti novac kineskom dobavljaču dok lično bh. ambasador u Kini nije ušao u skladište i uvjerio se u postojanje respiratora". 

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, svjedokinja se nije mogla sjetiti koja vrsta respiratora je nabavljana za Klinički centar Crne Gore, kazavši da "ima papire i može ih dostaviti". 

Negirala je tvrdnju tužioca da ona "u momentu potpisivanja ugovora sa Sinofarmom nije imala respiratore na stanju".

-  Imala sam ugovor sa Exotradeom. Respiratori su bili na raspolaganju u Kini, čekala se uplata - kazala je. 

Potvrdila je da prije ovog posla nije imala saradnju sa pravnim licem iz Kine koje je poslalo respiratore Srebrenoj malini i da je isti dan sklopila ugovor sa njima kada i sa Srebrenom malinom.

"Što bi Fikret znao koliko će Samir da uzme"

Rekla je da je jedan od onih koji je preporučio tu firmu bio Samir Cerić iz Londona, koji joj je kazao da "je čovjek pouzdan", a da ona nema saznanja o vezama Samira Cerića i proizvođača. 

Pojasnila je da je od 150.000 eura koje je Srebrena malina trebala uplatiti BTL-u za posredovanje, 100.000 bilo za Cerića, a 50.000 za BTL, te da ona ima profakturu sa Samirom Cerićem. 

Rekla je i da Hodžić nije znao za to. 

- Što bi Fikret znao koliko će Samir da uzme. To je moj poslovni odnos - rekla je Lekić. 

Također je kazala da je cijena respiratora u ugovoru koji je ona direktno zaključila sa kineskim dobavljačem, kao i ona u tripartitnom ugovoru bila ista, odnosno 30 miliona kineskih juana. 

Kazala da i je novac njoj trebao biti isplaćen iz zarade Srebrene maline, a ne iz novca uplaćenog kineskom dobavljaču. 

Kazala je da je pretpjela štetu zbog kašnjenja Exotradea i da "trpi i dan danas". 

Odbrana Fikreta Hodžića uložila je i set materijalnih dokaza, među kojima i dokumente koji pokazuju da je, kako je navela braniteljica, optuženi insistirao da ambasador BiH u Kini provjeri raspoloživost respiratora u skladištu prije nego što legne novac na račun dobavljača.

Avdibegović je navela da ulaže dokaze koji pokazuju da je Hodžić imao namjeru da proširi poslovanje na medicinsku opremu, ocijenivši da se ne može govoriti o udruživanju sa Novalićem i Solakom.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.