open-navfaktor-logo
search
Novi udarac
Tesla povlači skoro 3.500 automobila zbog labavih vijaka
Kompanija Tesla povlači 3.470 automobila modela Y 2022-2023 jer vijci na okvirima naslona drugog reda sjedišta nisu pravilno pričvršćeni.
05.03.2023. u 15:07
get url
text
Tesla automobili

Procjenjuje se da je "pogođeno" 4 posto automobila, navodi se u izvještaju o opozivu dostavljenom krajem februara.

Labavi vijci mogli bi uzrokovati da pojasevi ne rade ispravno u sudaru, što, kako je saopćila američka Nacionalna uprava za saobraćaj na autoputu, može povećati rizik od povreda putnika koji sjede na pogođenim sjedištima u drugom redu, piše CNN.

Vlasnici mogu utvrditi da li je njihov automobil pogođen tako što vide da li se okvir naslona sjedala u drugom redu nepravilno preklapa ili je labav i zvecka tokom vožnje.

Vozač u Fremontu u Kaliforniji pronašao je neispravan vijak naslona sjedišta prošlog decembra, što je pokrenulo Teslinu istragu i procjenu rizika koja je završena 17. februara. Istog dana doneta je odluka o opozivu. Tesla će besplatno pregledati vijke i po potrebi ih zategnuti.

Opoziv je podnesen istog mjeseca kada je Tesla povukao svih 363.000 američkih vozila sa softverom za pomoć vozaču "Full Self Driving" zbog sigurnosnih rizika, što je bio udarac za poslovni model proizvođača automobila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.