open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Thaci se sastao sa Pompeom: Kosovo će nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD-om
 Predsjednik Kosova Hashim Thaci sastao se danas sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom u okviru zvanične posjete Vašingtonu.
26.02.2020. u 21:11
get url
text

Tema razgovora bio je i dijalog između Kosova i Srbije, a Thaci je tom prilikom ocijenio da bi "trajni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značio mir za cijelu jugoistočnu Evropu”, kao i zaokret ka budućnosti, te razvoj i prosperitet, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Thaci je na sastanku sa sekretarom Pompeom izrazio duboku zahvalnost naroda i institucija Kosova na višedecenijskoj stalnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država.

- Podržali ste nas u najtežim vremenima, kao i u našim najboljim danima. Naša zahvalnost je trajna - rekao je Thaci.

Predsjednik Thaci je rekao da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Krećući se sa Vašingtonom, postigli smo svoje težnje - zaključio je predsjednik Thaci.

Ranije danas Thacija je primio i sekretara odbrane David Norquist. Thaci je tom prilikom rekao da je zadovoljan podrškom SAD-a osnivanju vojske Kosova i tražio je da se poveća saradnja.

- Kosovo ima svoju profesionalnu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna da bude obuhvaćena humanitarnim i mirovnim misijama u svijetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Thaci.

Zamjenik sekretara odbrane David Norquist je istakao da je vitalno za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi da Kosovo što prije postane član NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.