open-navfaktor-logo
search
Nemar ili neznanje
Tragom izjave premijera Forte: Ko je zaustavio četverosjed na Bjelašnici i da li je "bačeno" 16 miliona KM
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio je nedavno na Faceboouk stranici Naše stranke da ski-žičare na Bjelašnici ne rade i da je za to bačeno 16 miliona maraka.
20.05.2022. u 07:55
get url
text
Edin Forto i Midhat Hubijar

- Ja bih volio da nam ljudi koji su izgradili ski-lift na Bjelašnici koji nikad nije proradio, a koštao je 16 miliona maraka, da nam kažu kako oni vode te projekte - riječi su premijera Forte, koji je na taj način uzvratio na učestale kritike javnosti zbog kašnjenja rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu. 

Tragom te izjave pokušali smo doznati zašto ski-liftovi koje spominje premijer Forto ne rade i ko je "bacio" 16 miliona KM na propale projekte. 

Nekadašnji direktor ZOI-ja '84 Midhat Hubijar, kojeg je na tu funkciji u mandatu 2014-2018. godina postavila SDA-ova Vlada u KS prevođena Elmedinom Konakovićem, kategoričan je da novac nije uzalud potrošen i da je taj projekat koji je koštao 16 miliona KM uspješno i na vrijeme završen. Šta se poslije dešavalo sa ski-liftovima i zašto jedan od njih ne radi, znaju direktori koji su ga naslijedili. 

Konkretno, 16 miliona KM, od čega je iz budžeta KM šest miliona, dok je ostalih 10 miliona kreditno zaduženje Vlade KS, iskorišteno je za gradnju vertikalnog transporta (ski-liftova -  šesterosjed i četverosjed) na Bjelašnici zajedno sa vještačkim osniježavanjem ski-staza.

Kompletan projekat završen je u septembru 2017. godine i nakon toga dobio je sve upotrebne dozvole.

- U sklopu ovog projekta izgrađen je šesterosjed i četverosjed i sistem vještačkog osniježavanja staze sa nabavljenih 37 topova. Kompletan projekat je doveden do kraja i u to je uloženo 16 miliona maraka - kaže Hubijar.

Osvrćući se na optužbe premijera Forte o "bačenim milionima" za ovaj projekat, Hubijar kaže:

- Obje žičare, šesterosjed i četverosjed su u vrijeme mog mandata u ZOI-ju '84 radili i dobili su upotrebne dozvole 2017. i 2018. godine. Austrijska firma za sigurnu upotrebu žičara dala je odobrenje, kao i naše domaće firme koje su radile na ovom projektu. Aktuelna Vlada KS ističe neke zamjerke o funkcionisanju četverosjeda koji je također dobio sve upotrebne dozvole za rad. Iz Babinog dola šesterosjed kreće prema vrhu Bjelašnice. Kada stigne do međustanice, tu izlaze i skijaši i oni koji će nastaviti četverosjedom prema vrhu Bješanice.

Namjena četverosjeda zbog specifičnosti planine Bjelašnice bila je da isključivo u ljetnom periodu prevozi turiste na vrh planine. Zašto četverosjed od 2018. do 2022. godine nikada nije stavljen u funkciju? Kad sam bio direktor ZOI-ja, četverosjed je radio i u zimskoj sezoni. Nije mi jasno kakvi su problemi i zašto se četverosjed ne može ljeti pokrenuti. Mislim da se u ovom slučaju radi o nemaru, neradu ili nesposobnosti! Fortin direktor ZOI-ja Jasmin Mehić trebao bi dati odgovor zašto sada četverosjed ne radi i neka kaže ima li upotrebnu dozvolu.

Aktuelni direktor ZOI-ja '84 Jasmin Mehić potvrdio je za Faktor da je četverosjed imao upotrebnu dozvolu i da šesterosjed radi, ali...

- Četverosjed u zimskom periodu je okovan ledom jer je napravljen na lošoj lokaciji, od polazne do dolazne stanice i iz tog razloga nije u fukciji pet godina – kaže Mehić.

Na pitanje da bivši dikretor Hubijar navodi da je četverosjed namijenjen za prijevoz turista u ljetnom periodu, a ni tada ne radi, te da ima upotrebnu dozvolu, Mehić odgovara: 

- U analizama koje smo proveli zaključeno je da je kompletna platforma koja je izgrađena na vrhu Bjelašnice veoma rizična. Projektanti su nam rekli da nije ispravno projektovana pa zato nije u bila funkciji ni u ljetnom periodu proteklih pet godina. A upotrebna dozvola je pitanje za onoga ko je izdao jer da je četverosjed bio u funkciji i da je moguće s njim upravljati, pretpostavljam da bi proteklih pet godina radio i ljeti i zimi. Na osposobljavanju četverosjeda naši radnici rade već šest mjeseci i sigurno je da četverosjed nećemo prenositi na drugu lokaciju dok ne ustanovimo može li ili ne može raditi na ovoj lokaciji gdje je postavljen – analizira Mehić.

Prema mišljenju stručnjaka, dodaje naš sagovornik, dvije su opcije za pokretanje četverosjeda.

- Prva je da se uradi nadogradnja četverosjeda i da se napravi nova zatvorena polazna stanica i dolazna stanica i to će koštati od tri do četiri miliona maraka. Trasa na kojoj se kreće četverosjed je na stalnom udaru vjetra, pa je druga alternativa da se četverosjed izmjesti na drugu lokaciju, a i to košta – kaže Mehić.

U ovu priču uključio se i Kenan Magoda, također bivši direktor ZOI-ja '84, koji je na svom Facebooku napisao: "Zamišljam, kako bi bilo atraktivno turistima nuditi vrh Bjelašnice kao jedinstvenu turističku turu nadomak našeg Sarajeva".

 

Komentirajući tu izjavu Hubijar za Faktor kaže kako je Magoda visoki funkcioner u Kantonalnom odboru SDP-a i štiti kantonalnog ministra Adnana Štetu koji je napravio nered u gradskom prijevozu i rekonstrukciji tramvajske pruge.

- Zbog toga je okrenuo priču na četverosjed i pita se zašto nije u funkciji. Pa on bi trebao znati odgovor, bio je direktor ZOI-ja u periodu 2019/20. godine - zaključuje Hubijar.

Bivši direktor ZOI-ja Kenan Magoda nije se odazivao na naše pozive da pojasni zašto i u njegovo vrijeme nije radio četverosjed.

Ugovor o projektiranju i iz­gradnji novog vertikalnog tran­sporta potpisan je u augustu 2016. godine, a potpisali su ga tadašnji direktor KJP ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzor­cija izvođača radova iz poljske firme Supersnovv Spolka Akcyjna Rafael Topolski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.