open-navfaktor-logo
search
Turbulentan period
Transferi u Skupštini KS: Ko je ostao kratkih rukava, ko je profitirao, a ko je najviše mijenjao dresove
Nešto više od godinu i po je prošlo od konstituirajuće sjednice aktuelnog saziva Skupštine Kantona Sarajevo (KS), a taj je period, pored promjene skupštinske većine, obilježen je i napuštanjima stranaka i zastupničkih klubova, te promjenama stranačkih dresova.
06.06.2020. u 10:28
get url
text
Skupština KS

Posljednji u nizu je zastupnik Elvis Vreto, koji je u petak potpisao pristupnicu Narodu i pravdi (NiP).

Krajem januara ove godine je Vreto napustio Našu stranku, zatim je djelovao kao samostalni zastupnik, da bi prije prelaska u NiP potpisao pristupnicu Demokratskoj fronti.

VEZANI TEKST - Skupštinska pijaca: Ekskluzivne fotografije, Vreto je prvo potpisao za DF, pa završio u NiP-u

Ne samo da je Vreto u kratkom periodu "preletio" iz jedne stranke u drugu, pa zatim i u treću, već je u istom tom periodu uspio "preletjeti" sa jedne na drugu stranu ideološkog spektra, što dovodi u pitanje mogućnost da su njegovi transferi motivirani ideologijom.

A kadrovske promjene u Skupštini KS su počele upravo sa Vretom. Nakon što je Edin Forto prihvatio premijersku fotelju, njegovo mjesto u Skupštini KS je zauzeo upravo novi član NiP-a, kome 1.422 osvojena glasa prvobitno nisu bila dovoljna za mandat.

Na isti način je mandat u Skupštini KS dobila Bilsena Šahman, koja je u Klubu Saveza za bolju budućnost (SBB) zamijenila Mirvada Kurića, koji je imenovan za ministra kulture i sporta KS.

Uzimajući u obzir da su Forto i Kurić smjenom Vlade KS ostali bez fotelja, ali i bez ranije osvojenih mandata kojih su se odrekli u korist tih fotelja, lako je konstatirati da su oni najveće "žrtve" promjene skupštinske većine u KS.

Zatim je Klub Socijaldemokratske partije (SDP) reduciran sa četiri na tri zastupnika, nakon što je iz te stranke izbačen Damir Nikšić. Njegovom isključenju iz stranke prethodio je "performans", u kojem je uvredama i psovkama "častio" tadašnje stranačke kolege iz, kako je kazao, ruralne Tuzle.

Nikšić je nastavio djelovati kao samostalni zastupnik, kasnije formirajući zastupničku grupu sa Fahrudinom Pecikozom.

I Pecikoza je u Skupštinu KS "upao" sa klupe za rezervne igrače, s obzirom da je preuzeo mandat kojeg je prvobitno dobio predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahim Hadžibajrić. Šef NBL-a se odrekao mandata, njegovo mjesto je preuzeo Pecikoza, koji se zatim "odrekao" NBL-a.

U decembru 2019. godine se Pecikoza vratio u Savez za bolju budućnost (SBB), stranku čiji je član bio u prošlom mandatu, do maja 2016. godine, kada ju je napustio zbog neslaganja sa njenom politikom.

VEZANI TEKST - Fahrudin Pecikoza se vratio u SBB

Osipanje Kluba Naše stranke u Skupštini KS, koji je na početku mandata brojao pet zastupnika, započeto je u novembru 2019. godine, kada je Damir Marjanović napustio tu stranku. Marjanović je nastavio djelovati kao samostalni zastupnik, te se, za razliku od svog kolege Vrete, nije pridružio novoj političkoj opciji. Barem za sada.

Klub SBB-a je u jednom trenutku povećan sa četiri na pet zastupnika, nakon što im se pridružio Pecikoza, ali ubrzo se taj broj ponovo smanjio na četiri.

Nakon što je dogovorena nova parlamentarna većina, SBB je napustila Jasna Duraković, koja je u Skupštini KS nastavila djelovati kao samostalna zastupnica, podržavajući aktuelnu opoziciju.

U međuvremenu je došlo i do prekompozicije zastupničkih klubova u Skupštini KS, pa trenutno djeluje njih čak 11. Samo su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) raspoređeni u četiri kluba.

Uzimajući u obzir da nas od narednih Općih izbora dijeli više od dvije godine, nije teško prognozirati nove međustranačke transfere ili istupanja iz aktuelnih stranaka, što bi se moglo odraziti i na postojeći omjer snaga između vlasti i opozicije u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.