Podsjetimo, jučer nam je stiglo otvoreno pismo potpisano kao - uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - u kojem je istaknuto nezadovoljstvo ponašanjem i rukovođenjem direktora ove zdravstvene ustanove dr. Adema Zalihića.

U komentaru kojeg smo zatražili, aktuelni direktor Hitne pomoći, između ostalog, kazao je kako već dvije i po godine trpi strahoviti pritisak od svih struktura u gradu da unaprijedi osobu na mjesto koje, kako kaže, ničim ne zaslužuje.

VEZANI TEKST - Uposlenici se žale na rad direktora; Zalihić: Trpim strahovit pritisak da unaprijedim osobu na mjesto koje ničim ne zaslužuje

Saopćenje, kojeg potpisuje Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (JU ZHMP KS), Sindikat uposlenika u zdravstvu JU ZHMP KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara JU ZHMP KS prenosimo u cijelosti:

"Nakon sastanka sa direktorom JU ZHMP KS održanom, 6. augusta 2020. povodom opetovanih napisa na različitim portalima (The Bosnia Times, Source, Faktor, Patria, Doznajemo itd.) kako uposlenici Hitne medicinske pomoći pišu spomenutim medijima iznoseći pritužbe na rad direktora dr. Adema Zalihića ističemo sljedeće:

1. Hitna pomoć KS od samog početka pandemije stavila se svim svojim resursima, kadrovskim i materijalnim, u borbu protiv pandemije koronavirusa i smatramo da smo jedna od najboljih zdravstvenih institucija u KS, kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenata od koronavirusa.

2. Naši uposlenici su od prvog dana na prvoj linije odbrane od koronavirusa i svojim nesebičnim zalaganjem omogućili su da u ovom teškom periodu građani KS ne budu uskraćeni za pružanje Hitne medicinske pomoći, a što nas je koštalo da smo i sami mi postali žrtve koronavirusa jer po prirodi posla prvi dolazimo u kontakt sa pacijentima, pa nam je stoga najmanje potrebno da dodatno budemo opterećeni lažnim medijskim napisima u naše ime, što nam stvara dodatni teret pri svakodnevnom radu sa pacijentima. Najmanje nam je potrebno da upravo sada, kada se svi borimo različitim mjerama, da obuzdamo širenje koronavirusa, da neko narušava naš rad i pružanje hitne medicinske pomoći građanima KS, proizvodeći dodatnu destabilizaciju u zdravstvenom sistemu u KS.

3. Zabrinuti smo da se tako jednostavno u naše ime, bez prethodne provjere istinitosti navoda, može u medijima plasirati sadržaj koji dovodi u pitanje funkcionisanje jedne od najvažnijih zdravstvenih institucija u KS.

4. Kategorički odbacujemo napise koji su se pojavili u spomenutim medijima da je neko legitimno u ime uposlenika ZHMP, pogotovo od medicinsko-terenskih ekipa, uputio takvo nešto prema medijima, kao i to da su se desili bilo kakvi formalni ili neformalni razgovori među uposlenicima ili da su se dogovorili bilo kakvi nastupi prema medijima na tu temu.

5. Tražimo od policijskih i istražnih institucija da istraže ko je u naše ime pisao medijima i obmanjivao građane KS, i da se adekvatno sankcionišu odgovorni za narušavanje sigurnosti i harmonije u našoj ustanovi, ali i u KS.

6. Smatramo ako nadležni ne reaguju pravovremeno i adekvatno, da ovo sijanje smutnje i nereda može narušiti pružanje hitne medicinske pomoći građanima KS, posebno u ovim teškim trenucima po naš kanton, s obzirom na to da je nastupila eksplozija epidemije koronavirusa.

7. Tražimo od nadležnih da nam osiguraju minimum uvjeta da damo svoj, zakonom predviđeni doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa, a to je da nas niko ne zloupotrebljava pišući u naše ime i time opterećujući nas dodatno u ovom periodu kada je potrebno da budemo potpuno fokusirani na naš posao.

8. Uposlenici JU ZHMP KS ostaju predani svom osnovnom zadatku, a to je pružanje hitne medicinske pomoći građanima KS, i svom udjelu u zajedničkoj borbi na sprečavanju širenja epidemije koronavirusa. Zdravstveni radnici (doktori i medicinski tehničari u ZHMP) znaju da sve eventualne nesporazume sa menadžmentom mogu rješavati preko svojih sindikalnih predstavnika legalnim putem (ako treba i sudskim kao što smo već uradili sa prošlim menadžmentom), te zdravstveni radnici tvrde da nemaju ni želje ni vremena za prepucavanje preko medija.

Stoga Vas molimo da nam omogućite da svoj posao obavljamo časno i pošteno kao što smo to i do sada činili, na taj način što ćete razotkriti i adekvatno sankcionisati onoga ko je zloupotrijebio nas, uposlenike Hitne pomoći KS, i naš časni poziv, za svoje sitne interese, te time dodatno otežao ionako tešku situaciju u KS zbog aktuelne epidemije koronavirusa", stoji u saopćenju.