open-navfaktor-logo
search
Korona i turizam
Turističke agencije: Šta se dešava sa već uplaćenim putovanjima, prihvataju li građani vaučere?
Turističkim agencijama pandemija je nanijela stopostotnu štetu, a građani koji su ranije uplatili aranžmane za ljetovanje čekaju kada će se otvoriti granice i šta će ponuditi turističke agencije, vaučere, prologiranje putovanja ili možda povrat novca?
18.05.2020. u 11:50
get url
text
turizam, putovanja

Sistem vaučera mogao bi da spasi turističke agencije u Bosni i Hercegovini od propadanja, a evo šta kažu o tome najveći gubitnici zbog pandemije koronavirusa u turizmu i transportu. 

Turistička agencija KOMPAS ima svoje poslovnice skoro u svim dijelovima BiH, a Snežana Husarić iz KOMPAS-a Tuzla kaže da država nije pomogla turističkim organizacijama i da se moraju snalaziti sami.

- Zemlje u regiji i Evropi već su predložili korištenje vaučera na već uplaćena, a neostvarena putovanja. Zemlje u susjedstvu donijele su uredbu o zamjenskim putovanjima, a u BiH još nema nikakve zvanične uredbe niti zakona – ističe Husarić.

Građani koji su uplatili putovanja sve češće se obraćaju turističkim agencijama i pitaju šta će biti sa njihovim uplatama.

- Priličan broj ljudi iz BiH rezervisao je odmore u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj i drugim zemljama i pristaju uglavnom na vaučere. Za sve one koji su rezervisali u Hrvatskoj, njihovi hotelijeri su pristali na besplatno otkazivanje ili pomjeranje datuma putovanja. Naši klijenti nam se javljaju i pitaju šta će biti sa njihovim uplaćenim aranžmanima i vrlo su strpljivi su i čekaju neki 1. juni, a ne znamo ni dokle ćemo čekati – pojašnjava Husarić.

- Međutim, mi sada imamo još veći problem jer su susjedne zemlje ukinule samoizolacije, a nigdje ne svrstavaju građane Bosne i Hercegovine. Slovencima je potrebno kada ulaze u Hrvatsku samo da pošalju e-mail da dolaze u Hrvatsku, a BiH nigdje nije uvrštena - ističe naša sagovornica.

VEZANI TEKST - Preporuka Evropske komisije o vaučerima za turiste kao alternativa za povrat novca

Iz agencije BISS-TOURS kažu da za ona putovanja za koja su morali uplatiti novac turoperatorima izvan BiH, agencija povrat novca ne može dobiti, pa ga ne mogu vratiti ni građanima BiH koji su uplatili svoja ljetovanja.  

- Zbog toga mi našim klijentima nudimo vaučere sa istom vrijednošću, bez umanjenja, a klijenti će to moći iskoristiti do kraja 2021. godine. Kod naših klijenata imamo razumijevanje za ovu ponudu jer im je dat jednogodišnji period da iskoriste ponuđeni vaučer. Nekim klijentima smo vratili novac koji je bio uplaćen za putovanja u BiH jer naša agencija nije morala odmah uplatiti novac – kazala nam je Aldijana Salić iz BISS-TOURS-a Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.