open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u Općini Centar
Tužna sudbina Imperijala: Od kultnog kina do prodavnice sportske opreme
Kino Imperijal samo je jedna u nizu kulturnih institucija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koja je doživjela potpuni krah i na njegovom mjestu od danas se nalazi prodavnica sportske opreme.
19.12.2021. u 20:24
get url
text

Smješteno u samom centru grada, u prelijepoj zgradi Napretka, nekadašnje kino Romanija otvoreno je 1913. godine kao drugo namjenski građeno kino predstavom-filmom Stradanje Pompeja uz muziku orkestra.

Zgrada u kojoj se nalazi najčešće se zove Napretkova palača, no riječ je o Zakladnom domu Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Zgrada je sagrađena 1913. godine i od tada je dugo godina bila jedno od središta kulturnog i javnog života u Sarajevu.

Osim kina, u zgradi se nalazilo i nekoliko slastičarni. Najprije "Sabo", "Palma", a od 1992. godine sa radom je počela kafana i slastičarna "Imperijal". U zgradi je smješten i Kamerni teatar 55, te galerija Gabrijel. Ova historijska građevina u Titovoj 56 proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 2015. godine.

I pored odlične lokacije, kino nije u funkciji od 2008. godine. Prije četiri godine kinodvorana je pretvorena u višenamjenski prostor pod nazivom "Brew Imperial Society (BIS)", ali pandemija je učinila svoje i BIS je stavio ključ u bravu.

{$galerijaFotografija}

Otvaranje prodavnice sportske opreme u prostoru kultnog kina naišlo je na različite komentare javnosti na društvenim mrežama. Mišljenja su, naravno, podijeljena.

- Neviđena sramota da se ovaj prostor pretvara u komercijalni, konzumeristički prostor. Tražili smo da to bude Scena MESS i nisu nam dali. Nijedna cigla za teatar nije ugrađena više od pola vijeka u Sarajevu – napisao je na Twitteru reditelj Dino Mustafić.

Kontaktirali smo i Općinu Centar u kojoj se nalazi kultno kino.

- Općina Centar je vlasnik poslovnog prostora u ulici Maršala Tita 56 ("Kino Imperijal") sa pravom raspolaganja do donošenja Zakona o restituciji. Po osnovu Ugovora o zakupu, koji je potpisan 5. jula 2017. godine, predmetni prostor koristi Udruženje Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Zakupnina definisana Ugovorom je propisana Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar Sarajevo (član 26. Stav (2) tačka a), dakle 1 KM po m2, uz napomenu da je HKD Napredak u obavezi da u ratama izmiruje dospjela dugovanja po ranijem ugovoru, što i čini redovno i na ugovoreni način. Općinsko vijeće je u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija (član 32), donesenom 26. oktobra 2017. godine, dalo saglasnost ovom zakupcu da predmetne prostorije može koristiti kao učešće u poslovno-tehničkoj saradnji sa trećim licima i u tom smislu Općina ne učestvuje u izboru korisnika ovog prostora – stoji u obrazloženju Općine Centar.

Kontaktirali smo i odgovorne u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, koji su nam rekli da ne žele polemizirati o ovom slučaju i da ne vide ništa sporno u otvaranju prodavnice sportske opreme kada se u istoj ulici sada nalazi buregdžinica i ćevabdžinica.

Intersport, Titova, Imperijal, 17.10.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.