open-navfaktor-logo
search
Štab za vanredne situacije
U Beogradu kladionice i dalje rade, zatvaraju se pijace
Štab za vanredne situacije Grada Beograda je na sjednici, koja je za temu imala sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije, donio niz preporuka.
31.03.2020. u 11:57
get url
text

Sekretarijatu za privredu preporučeno je da ograniči radno vrijeme maloprodajnih objekata i objekata uslužne djelatnosti, poput frizerskih radnji, kladionica i slično, vikendom do 13, a radnim danima do 15 sati.

- U objektima uslužne djelatnosti može se nalaziti samo jedan klijent, uz poštovanje svih mjera zaštite. Ova odluka trebalo bi da stupi na snagu od srijede, 1. aprila - saopćio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Također, Sekretarijatu za privredu, Gradskim pijacama i gradskim općinama preporučeno je da rad pijaca prilagode preporukama Vlade Srbije.

Nakon ove odluke odbornička grupa Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda apelovala je na gradonačelnika Zorana Radojičića i Gradski štab za vanredne situacije da obustave rad kladionica i kockarnica dok traje vanredno stanje, izjavio je šef te grupe Nikola Jovanović.

- Svako okupljanje građana, a pogotovo zbog banalnog razloga kao što je igranje na poker aparatima, predstavlja nepotrebni rizik po javno zdravlje. Nelogično je da samo kladionice budu otvorene, dok su istovremeno zatvorene gradske pijace na otvorenom prostoru, škole, obdaništa, restorani, tržni centri, kafei i parkovi. Klađenje nije ni esencijalna djelatnost, niti javna usluga, pa nema logike da ta aktivnost ima specijalni tretman u odnosu na sve druge u vreme epidemije - rekao je Jovanović, koji je i potpredsjednik Narodne stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.