open-navfaktor-logo
search
Prognoza
U BiH danas oblačno s pljuskovima i grmljavinom, slično vrijeme i naredna četiri dana
13.05.2023. u 10:38
get url
text

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne je zabilježena slaba kiša.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 8; Sarajevo, Sokolac, Srebrenica 9; Doboj, Livno, Tuzla, Zenica 10; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Zvornik 11; Bijeljina, Široki Brijeg 12; Mostar, Trebinje 13; Neum 18. stepeni Celzijusa, navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

U BiH će danas preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje u sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i na sjeverozapadu Hercegovine su poslije podne mogući jači pljuskovi, rijetko praćeni gradom. U večernjim satima kiša u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temparatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22 stepena Celzijusa.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana su mogući slabi lokalni pljuskovi. Tokom noći se očekuje kiša. Dnevna temperatura oko 19 stepeni.

U nedjelju u jutarnjim satima i dio prijepodneva kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu zemlje. U ostatku dana padavine praćene grmljavinom, uglavnom, u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći u većini područja. Obilnije padavina na sjeveru, sjeverozapadu Hercegovine i u Krajini. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Poslije podne u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jaki udari jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23 stepena.

Nova sedmica počinje uz oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u većem dijelu BiH. Očekivana količina padavina u Hercegovini od 50 do 80, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine do 120, a u ostatku zemlje, uglavnom, između 20 i 40 l/m2. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 stepeni.

U utorak prije podne oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Vjetar uimjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 21, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 stepena.​​​​​​​

Oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuje se i u srijedu. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 22 stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.