open-navfaktor-logo
search
Šeranić saopćio
U entitetu RS još 24 osobe zaražene koronavirusom
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić saopćio je danas da je u protekla 24 sata u RS-u testirano ukupno 735 uzoraka, dok je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 24 osobe. 
11.05.2020. u 08:55
get url
text

- Ovo je oko 3,2 posto, tako da se dobro držimo trenda ispod pet posto - rekao je Šeranić. 

Među novim slučajevima, devet je bilo u bliskom kontaktu sa ranije zaraženim, a ostali nemaju epidemiološku vezu. Testirano je 80 zdravstvenih radnika UKC-a i bili su negativni, dok je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod jednog doktora u UKC-u RS-a u Banjoj Luci. 

Testirano je i 139 vaspitača u vrtićima u Banjoj Luci i Čelincu, te u predškolskim ustanovama u Prijedoru i također u Čelincu, i svi su negativni. Ukupno je do sada potvrđeno 1.129 pozitivnih na koronavirus u RS-u, a 74 osobe su preminule. 

Ukupno 461 osoba se oporavila, a testirano je 18.442 u ovom entitetu. Trenutno u UKC-u RS-a u Banjoj Luci su 44 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, a dvije osobe su na respiratoru. 

Govoreći o relaksiranim mjerama koje u RS-u od danas stupaju na snagu, Šeranić je podvukao da se građani moraju nastaviti ponašati odgovorno. 

- Naše ponašanje ne treba da bude relaksirano i mi se kao pojedinci moramo odgovorno ponašati. To će biti ogledalo onoga što nas čeka u narednom periodu - istakao je Šeranić.
 
Govoreći o postotku smrtnosti u RS , koji je preko šest posto, Šeranić je rekao da ne postoji još uvijek stvarni broj zaraženih u RS-u, u odnosu na koji se određuje i postotak smrtnosti. 

- Mislim da to nije baš najrelevantniji pokazatelj. Ako budemo više testirali i to će se smanjivati. Jesu smjernica, ali mislim da se ne mogu dovesti u vezu sa protokolima liječenja - rekao je Šeranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.