Spomen-ploču danas su otkrili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Goran Mikulić, sin umjetnika Marija Mikulića.

- Danas svečano otkrivamo spomen-ploču na zgradi gdje se u potkrovlju nalazio atelje u kojem su stvarali Todor Švrakić, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Mario Mikulić. To su slikari koji su ostavili ogroman umjetnički trag ne samo u Starom Gradu, nego u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, pa i šire. Ova imena zaslužuju spomen-ploču na zgradi u Ferhadiji 19 u kojoj se nalazio njihov atelje kako bi mlade generacije, a i oni stariji, posebno turisti koji dolaze u naš grad, znali gdje su nastajala neka od najpoznatija djela ovih umjetnika - poručio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Inicijativa je potekla od Gorana Mikulića koji je pretražujući po stvarima koje je naslijedio od oca slučajno otkrio podatke da su sva četiri umjetnika stvarala u ovom ateljeu. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo vremena.

- Kada sam to otkrio shvatio sam da bi bio grijeh da to ne bude obilježeno. Načelnik Hadžibajrić mi je obećao da će se napraviti ova ploča i da to mora biti zabilježeno - ispričao je Mikulić. Odmah potom dogovoren je tekst koji će pisati na ploči, te su nalogom općinskog načelnika poduzete aktivnosti na izradi ploče i njenom postavljanju.

- Zahvalan sam Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću. Sa više ovakvih ploča, grad Sarajevo više vrijedi. Neka omladina koja prolazi ovuda zna gdje je bila radionica iz koje su izašle nevjerovatne slike i djela - dodao je.

Otkrivanje spomen-ploče privuklo je veliki broj građana, prolaznika, ali i turista koji su se zanimali za njeno značenje. Njenim postavljanjem upućena je poruka da je Stari Grad mjesto gdje će se uvijek njegovati umjetnost i kultura i gdje će svi umjetnici imati svoje mjesto, jer svi oni ostavili su pečat na vrijeme u kojem su djelovali, a sami tim i na ovu zajednicu - saopćeno je iz Općine Stari Grad.