open-navfaktor-logo
search
Prijateljska utakmica
U majstorijama Pelea uživale su i Sarajlije, 1969. godine na Koševu dao je gol Željezničaru
I ljubitelji fudbala u Sarajevu imali su priliku da uživo gledaju legendarnog Pelea, koji je preminuo danas u Sao Paolu u 83. godini.
29.12.2022. u 20:38
get url
text

Naime, Željezničar je 19. septembra 1969. godine odigrao prijateljsku utakmicu sa Santosom, a utakmica je završena rezultatom 1:1. Utakmica je odigrana na stadionu Koševo pred 30.000 posjetilaca.

Strijelac za Željezničar bio je Bukal u 45. minuti, dok je konačan rezulta postigao upravo Pele u 78.

Željezničar je nastupio u sastavu: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Saračević, Hadžiabdić, Bratić, Jelušić, Osim (Deraković), Bukal, Musemić (Janković), Bajić (Kojović).

Utakmice protiv Santosa u junu ove godine u razgovoru za Faktor prisjetio se Branimir Brane Jelušić.

- Najveća čast mi je bila što sam bio kapiten, a nije mala stvar igrati ni protiv brazilskog Santosa i engleskog Arsenala. Igrati protiv slavnog Pelea je bio san svakog fudbalera. Za Želju je tada igrao i legenda Sarajeva Vahidin Musemić.

Nekoliko dana prije prijateljske utakmice sa slavnim brazilskim klubom igrali smo protiv Sarajeva. Na toj utakmici smo se i potukli i kada smo rekli Ribaru da zove Musemića da nas pojača protiv Santosa, on je rekao da smo ludi. Vahidin je prihvatio poziv i na njemu je bio penal iz kojeg smo postigli gol – rekao je tada u razgovoru za Faktor Jelušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.