open-navfaktor-logo
search
Hoće li promijeniti ime
U Makedoniji do 17 sati glasalo 28,83 posto građana
Pravo glasa ima 1.806.836 građana, a glasa se do 19 sati na 3.480 glasačkih mjesta u 80 opština u zemlji
30.09.2018. u 18:40
get url
text

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) saopštila je da na referendumu koji predviđa promjenu imena i članstvo zemlje u NATO i Evropsku uniju (EU) do 17 sati glasalo 28,83 posto građana sa pravom glasa.

Šef DIK-a, Oliver Derkoski izjavio je na konferenciji za novinare da se proces glasanja odvija na redovan i neometan način, izuzimajući kratke pauze zbog tehničkih problema i nekoliko manjih incidenata koji nisu omeli proces glasanja.

On je, takođe, napomenuo da je najveći odziv birača od 23,97 odsto zabilježen u opštini Karpoš u gradu Skoplju, a najniži u opštini Bosilovo, gde je pravo glasa izkoristilo samo 6,96 posto birača.

Zamjenik šefa DIK-a Ditmir Shehu rekao je da se desilo nekoliko manjih incidenata, ali da oni nisu omeli proces glasanja.

- U opštini Čair, potpredsjednik Izbornog vijeća vršio je agitaciju nad biračima dok su glasali, što je zabranjeno zakonom. U ovom slučaju, Izborna komisija je izašla na mjesto događaja i izbacila ga je - rekao je Shehu.

Referendum je dio Dogovora o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija. Građani Makedonije odgovaraju na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".

Pravo glasa ima 1.806.836 građana, a glasa se do 19 sati na 3.480 glasačkih mjesta u 80 opština u zemlji. Da bi referendum uspio izlaznost birača mora biti najmanje 50 odsto plus jedan.

Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijeće Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.