Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruženja na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačka udruženja nedavno pisala pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

- Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1.180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti - rekao je Kulašin.

Podsjetio je da je u julu 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović. 

- Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubojstvo - rekao je Kulašin, ocjenjujući to "omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj".

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu "Preporod" Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića "Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog".