open-navfaktor-logo
search
Problem s parkinzima
U Tuzlu se vraća "pauk": Uskoro gradnja parkinga kod Muzičke škole, u planu i garaža kod UKC-a
Tuzla ima veliki problem s parkingom, posebno u centru grada te oko Univerzitetskog kliničkog centra (UKC). Automobili parkirani na trotoaru svakodnevna su pojava u svim dijelovima grada, a posebno u onim najprometnijim.
18.01.2023. u 22:10
get url
text
Veliki problemi s parkingom oko UKC-a

Javno komunalno preduzeće (JKP) Saobraćaj i komunikacije (SiK) Tuzla, koje upravlja parkinzima u planu ima ponovno uvođenje "pauka", ali i proširenje broja parking mjesta.

- Očekujemo da ćemo u prvoj polovini ove godine imati u funkciji vozilo za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila, takozvani "pauk". Vrijednost novog "pauka" je oko 250 hiljada maraka, a tender će biti raspisan vrlo brzo - kaže Nedžad Malikić, direktor tuzlanskog SiK-a.

Procedura će ići tako da Policijska uprava Tuzla uruči prekršajni nalog te će pozivati SiK na mjesta gdje procijene da je potrebno. Podignuto vozilo bit će smješteno u naselju Kojšino, gdje se već priprema prostor.

- "Pauk" će uklanjati vozila sa protivpožarnih puteva, mjesta gdje se kreću vozila Hitne pomoći, raskrsnica gdje se ugrožava sigurnost vozila i pješaka te invalidskih mjesta - pojašnjava Malikić.

SiK trenutno u Tuzli ima između 2.500 i 2.700 parking mjesta, što nije dovoljno da zadovolji potrebe vozača. Vrlo brzo će početi gradnja parkinga između Muzičke škole i postojećeg parkinga pored Panonskih jezera.

- U postupku smo ishodovanja građevinske dozvole. Očekujemo da se u narednih mjesec dana okonča papirologija i da počnemo s gradnjom. Tu ćemo imati 188 novih parkirnih mjesta, a ulaz će biti od Muzičke škole. Očekujem da taj projekat bude završen do početka turističke sezone, dakle do 1. juna - kaže Malikić.

Oko UKC-a Tuzla, prema nekim procjenama, svakodnevno bude parkirano oko 400 automobila. Za većinu njih nema mjesta na parkinzima, pa su trotoari potpuno zakrčeni vozilima, a gužva se preliva i na okolna naselja, najviše Skojevsku i Brčansku Maltu.

- Gradsko vijeće Tuzle je usvojilo regulacioni plan Kampusa Univerziteta u Tuzli, a mi planirano da u jednom dijelu Kampusa tražimo zemljište na korištenje, da bismo izgradili garažu na šest etaža sa 800 parkirnih mjesta. To je lokacija niže postojećeg parkinga, koji se nalazi prekoputa Plave bolnice i riješilo bi problem parkinga oko UKC-a - zaključuje Malikić.

Hoće li doći do realizacije projekta velikog parkinga kod UKC-a ovisi od dogovora Grada, SiK-a i Univerziteta u Tuzli. Ukoliko razumijevanja bude, prema Malikićevim riječima, nije nemoguće da gradnja počne i prije kraja ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.