Nakon 5 godina

Uhapšen hrvatski državljanin s Evropske liste najtraženijih bjegunaca

Objavljeno: 16.11.2019. u 12:15

Nakon godinu i po dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istog dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu

Evropska lista najtraženijih bjegunaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopćilo je kako je uhapšen hrvatski državljanin s Evropske liste najtraženijih bjegunaca.

On je nakon petogodišnje potrage lociran i uhapšen na području Republike Srbije.

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u saradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad uspio je naime, locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B.D. (1981.) koji je u četvrtak uhapšen na području Novog Sada.

B.D. je 2005. godine u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dva puta počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred bijela dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i vješto se sakrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen u Republiku Hrvatsku.

Zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca zatvora te je upućen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i po dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istog dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

U aprilu 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo četiri mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Evrope, s obzirom na to da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Od 2014. godine aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska saradnja sa FAST jedinicom Republike Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Republike Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Holandije i US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog hapšenja.

Operativnom policijskom saradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se B.D. mogao sakrivati na području Republike Srbije ili Bosne i Hercegovine. Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja B.D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhapšen.

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije