open-navfaktor-logo
search
Predsjednik RSBiH
Umičević za Faktor: Šuman je dobio žuti karton, Statut FSBiH kao idealan model
Niko ne zna tačan iznos dugovanja, to je sramota. Licitira se s iznosima od četiri do pet miliona KM, kaže Umičević
19.09.2019. u 08:15
get url
text

Dosta mučnih sastanaka i pregovora Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, od kojih je posljednji bio na rubu incidenta, kako je napisao i sam predsjednik RSBiH Marinko Umičević, na kraju su dali rezultat.

Potvrđene su odluke u vezi s početkom prvenstva, dogovoren je i format takmičenja za naredne tri godine, te je jasno definisano koliko timova i iz kojih entitetskih saveza će ostvariti plasman u Premijer ligu.

Ipak, jedna od gorućih tema, koja je nezaobilazna kada se priča o Rukometnom savezu BiH osnovanom 2017. godine je famozni ID broj, koji Porezna uprava FBiH odbija izdati novoformiranom savezu jer pod tim imenom već postoji registrovano udruženje čija dugovanja prema ranije objavljenim informacijama iznose oko 1,5 miliona KM.

Pomoć od VSTV-a

Prvi čovjek RSBiH Marinko Umičević tvrdi da će tražiti pomoć Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kako bi se ubrzale sudske procedure i tako iznašlo rješenje za situaciju u vezi s konačnim dobijanjem ID broja.

- Mi ćemo uputiti zahtjev Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, uz molbu da ubrza postupak vezan za našu tužbu podnesenu protiv RS FBiH, gdje ne priznamo stari dug i gdje ćemo tražiti da nam se dodijeli novi ID broj kako bismo konačno počeli raditi kao drugi savez - kaže Umičević na početku razgovora za Faktor.

Predsjednik RSBiH kaže da je "pravi" Rukometni savez BiH formiran tek 2017. godine, te da on nije sljedbenik "starog saveza".

- Mi nismo sljedbenici "starog saveza", pravi RSBiH je osnovan 2017. godine, ali mu Porezna uprava FBiH nikada nije izdala ID broj. Mi smo sada došli u situaciju da nam je zbog toga upitan nastup na Evropskom prvenstvu, ali i organizacija EP B divizije za igrače do 20 godina - ističe Umičević.

Koliko su tačna dugovanja "starog saveza", u čije vrijeme je BiH ostvarila plasmana na Svjetsko prvenstvo 2015. godine, niko s preciznošću ne zna reći.

- Niko ne zna tačan iznos dugovanja, to je sramota. Licitira se s iznosima od četiri do pet miliona KM. Ono što se precizno zna jeste da se PUFBiH duguje 1,5 miliona KM, a ako bi RSBiH prihvatio taj dug, onda bi na naplatu došao i ostatak za koji niko ne koliko tačno iznosi. Ima tu dosta nekih ceduljica, neki iznosi su napisani čak i na kutijama od cigareta. Znam da se bivšem selektoru Draganu Markoviću duguje 170.000 KM i Centrotransu 300.000 KM - kaže čovjek koji osim funkcije predsjednika RSBiH obnaša i funkciju predsjednika RSRS i potpredsjednika banjalučkog Borca.

I prvi nastup rukometnih Zmajeva na Evropskom prvenstvu ugrožen je ako se u skorije vrijeme ne riješi pitanje ID broja.

- Nama je upitan nastup na Evropskom prvenstvo jer sve je šuplja priča bez poreznog broja. Mi živimo preko Rukometnog saveza TK, no problem je što nam Vlada FBiH ne može uručiti 100.000 KM od koji smo planirali 60.000 KM dati igračima kao nagradu, a od ostatka nešto izdvojiti za organizaciju EP u Bugojnu, nešto za rad RSBiH i kancelarije, ali bez ID broja nema Saveza nikako - tvrdi Umičević, koji je naglasio kako je 900.000 KM za sport iz budžeta od 1,2 milijarde KM premalo.

Iako je pao dogovor oko načina organizacije i formata takmičenja za naredne tri sezone, Umičević kaže kako će RSBiH morati mijenjati svoj Statut u periodu koji slijedi.

- Nedavno sam razgovarao s predsjednikom Olimpijskog komiteta BiH i neophodna je promjena Statuta. Idealno rješenje za Statut RSBiH, prema mišljenju predsjednika OKBiH bio bi Statut kakav ima Fudbalski savez BiH - tvrdi Umičević, te konstatuje kako u sadašnjem Statutu nema sudijske organizacije koja "sve radi gotovinski, kešom".

Predsjednik RSBiH i selektor muške seniorske reprezentacije Bilal Šuman nisu u najboljim odnosima, no to nije ništa novo. Nisu štedjeli jedan drugog u svojim medijskim istupima...

- Od mene i Upravnog odbora dobio je žuti karton, ali niko nije lud da ga sada smijeni. Ipak, ne može u hotelu biti pet menadžera, tu sjediti neki iz SDP-a i zbog toga hoćemo da uvedemo red. Mi smo u Tuzli osigurali tri noćenja, a oni došli samo dan ranije. Ne može selektor reći da niko od članova UO ne može prisustvovati press konferenciji - samo su neke od Umičevićevih zamjerki na račun Šumana, a lista očito nije kratka.

Odlaze Srbi i Hrvati

Prvi čovjek Saveza selektoru zamjera i što se bavi stvarima koje, prema njegovom mišljenju, nisu posao selektora.

- Ne može selektor prodavati opremu Savezu. Mi smo donijeli odluku da ćemo od deset svjetskih dobavljača zatražiti ponude, mi kao Savez, a ne pojedinac. Šuman je na to rekao kako će nas H20 tužiti, neka tuži, mi moramo ići dalje - konstatuje Umičević.

U nekim odlukama selektora predsjednik RSBiH vidi razloge zbog kojih se Srbi i Hrvati iz Bosne i Hercegovine odlučuju igrati za susjedne zemlje, a ne za onu u kojoj su rođeni.

- Ne može igrač iz neke treće lige biti važniji od naših igrača, a imamo kvalitetnih mladih rukometaša, domaća liga je dosta napredovala. Zbog toga nam odlaze Hrvati i Srbi - smatra čelni čovjek Saveza koji je od samog osnivanja u konstantnim problemima.

Na kraju razgovora Umičević je potvrdio kako je Šuman u utorak dostavio plan priprema za Evropsko prvenstvo do kojeg je ostalo nešto više od tri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.