Sud potvrdio

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" kažnjiv i u pjesmi "Čavoglave"

Objavljeno: 14.08.2019. u 10:18

Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme "Bojna Čavoglave" i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja

FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL

Donesena je presuda kojom je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave" pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja "Za dom spremni" na njenom početku. 

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio 13. juna ove godine te je prvostepenom sudu uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Thompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koji je Thompsonovun pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

Iako je pravosnažna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u julu ove godine, Sud je još nije i javno objavio. Da je presuda objavljena u trenutku kad je uručena strankama, PU splitsko-dalmatinska ne bi mogla tvrditi da ove godine neće podnositi krivične prijave protiv Thompsona zbog izvikivanja ustaškog pokliča na početku pjesme "Bojna Čavoglave" jer ne postoje pravosnažne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo, prenosi Hina.

U pravosnažnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju Jutarnji list piše da ima, stoji da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

-Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme "Bojna Čavoglave" i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja - stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Navodi se također kako "opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili vjersku grupu".

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije