open-navfaktor-logo
search
Ignorisanje odluka
Utvrđen "program proslave" neustavnog "dana RS-a" 9. januara
Predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović predsjedavala je danas prvom sjednicom, kako je saopćeno, Organizacionog odbora za proslavu "dana RS" 2020. godine
02.12.2019. u 15:57
get url
text

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao "danu RS-a", ali je predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović predsjedavala danas prvom sjednicom, kako je saopćeno, Organizacionog odbora za proslavu "dana RS-a" 2020. godine.

- Članovi Odbora utvrdili su da će centralni događaji povodom proslave Dana Republike, kao i prethodnih godina, biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" - saopćeno je nakon sjednice.

Za brojne delegacije predviđeni su prijemi kod predsjednice, održavanje sjednice Senata RS-a, kao i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kaže se u saopćenju.

"Dan RS-a", kako se dodaje, bit će obilježen u svim gradovima i općinama RS-a, kao i u Brčko Distriktu.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao "dana RS-a".

Isticali su da, prema mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. "dan RS-a" predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.