open-navfaktor-logo
search
Finale Kupa BiH
Velež i Zrinjski pišu historiju na Bilinom polju
Finale Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu 17. maja u Zenici će igrati Zrinjski i Velež.
20.04.2023. u 20:10
get url
text

Bit će to duel aktuelnog prvaka Zrinjskog i aktuelnog osvajača najmasovnijeg takmičenja Veleža. Ujedno, bit će ovo prvi put da se oba gradska derbija, sarajevski i mostarski igraju u Zenici.

Sarajevo i Željezničar igrali su prvenstveni duel u Trening-centru FSBiH, a mostarski derbi igrat će se na stadionu Bilino polje.

Zanimljivo, obje ekipe do sada imaju stopostotan učinak kada su u pitanju finala. Kada bi došli do utakmica za trofej i osvojili bi ga na kraju.

Zrinjski je jedini put igrao finale i osvojio naslov u najmasovnijem takmičenju davne 2008. godine. Tada su se igrala dva meča, a Plemići su u finalu bili bolji od Slobode.

Tuzlaci su prvi meč na Tušnju dobili sa 2:1, a u revanšu su Mostarci slavili identičnim rezultatom, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Zrinjski je na kraju slavio sa 4:1.

Velež je do trofeja stigao prošle godine kada je u finalu savladao Sarajevo. Nakon što u 90 minuta nije bilo golova (0:0), pobjednika je odlučila penal-lutrija u kojoj su Rođeni imali više koncentracije i slavili su sa 4:3.

FSBiH će pobjednika Kupa BiH nagraditi sa 30.000 KM, dok će finalista inkasirati 20.000 KM.

Zrinjski bi osvajanjem najmasovnijeg takmičenja vjerovatno kompletirao duplu krunu, što je do sada pošlo za rukom samo Željezničaru i Sarajevo.

S druge strane Velež bi trijumfom postao ekipa koja je odbranila trofej, što su također do sada uspjeli samo premijerligaši iz našeg glavnog grada. Također, trijumfom protiv gradskog rivala Velež bi osigurao plasman u Evropu, što je mnogo veća finansijska injekcija od nagradnog fonda koji nudi FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.