open-navfaktor-logo
search
Irfan Durić potvrdio
Vico Zeljković odlučio: O meču Rusija - BiH razgovarat će se tek 10. oktobra!
Tematska sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj će se razgovarati o preispitivanju odluke za igranje prijateljskog meča Rusija - BiH, bit će održana 10. oktobra!
15.09.2022. u 14:26
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Irfan Durić, potpredjednik FSBiH, koji nam je tokom vikenda najavio da će "aktivirati" Član 36. Statuta u kojem piše da je "na pismeni zahtjev najmanje pet članova, predsjednik dužan sazvati sjednicu Izvršnog odbora FSBiH, koja se mora održati u roku od narednih deset dana".

VEZANI TEKST - Zeljković se oglasio o utakmici Rusija - Bosna i Hercegovina

- Dopis je upućen i sjednica Izvršnog odbora je zakazana. Došao je jučer mail da je tematska sjednica IO sa jednom tačkom dnevnog reda (razmatranje i preispitivanje odluke Komiteta za hitnost koji je dao saglasnost da se igra utakmica Rusija - BiH) zakazana za 10. oktobar - potvrdio je Durić za Faktor, a na pitanje da li je sjednica morala biti zakazana ranije, dodao:

- Jeste, ali ja sam dobio takav mail. A 23. septembra (na dan utakmice protiv Crne Gore, op. a.) ćemo još razgovarati. Znam šta ću ja uraditi tada. Uvijek je bila sjednica IO na dan utakmice, pa se nadam da će biti i sada. Ne vidim razloga da ne bude.

Interesovalao nas je da li su zahtjev za vanrednu sjednicu IO "potpisli" svi Bošnjaci iz IO (Durić, Fuad Čolpa, Midhet Sarajčić, Azmir Husić, Muris Jabandžić i Muhidin Raščić)?

- Uputio sam dopis, ima i više od pet potpisa. Uglavnom su potpisali svi Bošnjaci.

Riječ uglavnom ostavlja sumnju da neko nije potpisao, ali Durić nije želio reći ko je to bio.

- Hajde neka bude da su svi potpisali. Nema potrebe dalje. Uglavnom, radi se, krenulo se, hvala Bogu dobro je i nadam se da ćemo uspjeti da preispitamo tu odluku. Bit ću sretan da u tome uspijemo. Vjerujem da će prevladati razum, a svi smo razumni. Vjerujem da ćemo to ostaviti za neka druga vremena - istakao je Durić.

VEZANI TEKST - Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?

Interesovalo nas je da li je Fuad Čolpa potpisao, s obzirom na to da je njegov glas odlučio da se utakmica igra.

- Čolpa je poslao samostalno zahtjev, tako da je i on ušao u taj dio - kazao je Durić.

Ipak, simptomatično je da će se o skandaloznoj odluci za odlazak u St. Peterburg razgovarati tek za 25 dana (nakon Općih izbora u BiH koji je su zakazani za 2. oktobar), a ne u roku deset dana kako piše u Statutu.

- Ako je predsjednik (Vico Zeljković, op. a.) sazvao sjednicu na osnovu moga dopisa, morala je se održati u roku deset dana. Zavisi na osnovu čega je sazvao. Ako je sazvao na osnovu jednog zahtjeva, onoga koji je uputio FS Kanton Sarajevo, odnosno na osnovu zahtjeva Fuada Čolpe, ako je to zatražio ili ako je zakazao na osnovu svoje procjene da treba zbog svega ovoga, onda je drugo. Sve zavisi na osnovu čega je sazvao - kazao je Durić dodavši:

- Najbitnije je da je sazvana sjednica. I to je dobar znak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.