open-navfaktor-logo
search
Pristrasna selekcija
Vijećnici SDA Novo Sarajevo o izboru Općinske izborne komisije
Nakon jučer održane sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo dužni smo javnost obavijestiti o načinu rada vladajuće većine u pogledu provođenja procedura pri izboru Općinske izborne komisije, saopćio je Klub vijećnika SDA Novo Sarajevo.
03.02.2022. u 09:16
get url
text

Podsjećaju da je prvi postupak za izbor i imenovanje šest članova Općinske izborne komisije Novo Sarajevo poništen od Centralne izborne komisije BiH zbog neregularnosti, pa je cijeli proces vraćen na početak.

- Općinsko vijeće je imenovalo novu Konkursnu komisiju (sa "starim" predsjednikom), ali je očito da je proces selekcije ponovo izvršen na nepravilan, nezakonit i pristrasan način. Općinsko vijeće je na sjednici usvojilo Odluku o imenovanju šest članova Općinske izborne komisije (18 glasova ZA, Klub SDA Novo Sarajevo je bio protiv), prema prijedlogu Konkursne komisije. U ovoj odluci su se ponovo nalazila imena kandidata čije je imenovanje CIK već jednom odbio, jer su subjektivnim radom Konkursne komisije dobili prednost u odnosu na druge kandidate koji su pokazali bolje znanje i imali bolje reference u odnosu na izabrane kandidate - saopćili su vijećnici SDA.

Ovim putem, kao i u prethodnoj (poništenoj) proceduri, izražavaju sumnju u ispravan rad Konkursne komisije, jer su, kako navode, na samoj sjednici kroz diskusije kolega vijećnika dobili saznanja da su određeni članovi Komisije (iz reda vladajuće "Trojke") pri ocjenjivanju kandidata bili pristrasni, (prijateljski i stranački odnosi) što se može ustanoviti preslušavanjem  audio snimka intervjua kandidata.

Tvrde da su članovi Konkursne komisije na intervjuu dodjeljivali bodove članovima prema instrukcijama iz svojih stranaka, a ne prema pokazanom znanju.

- Kako je moguće da su svih šest izabranih članova dobili po 15 bodova (maksimalan broj bodova) na intervjuu, a ostali kandidati većinom do 5 bodova? Na ovaj način je određeni broj kandidata bio favoriziran u odnosu na ostale i rezultati izbora i imenovanja su unaprijed bili određeni i dogovoreni - navode vijećnici SDA i dodaju:

- Da su navedene tvrdnje istinite, potvrđuje činjenica da se među "izabranim" kandidatima ne nalazi kandidat koji je u prethodnom periodu sedam godina obavljao funkciju člana Općinske izborne komisije. Također, nije izabran ni kandidat koji je dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za postignut izuzetan uspjeh tokom studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.