- Vlada HNK nije poslodavac zdravstvenim radnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj ko po zakonu može i treba isplatiti ovu podršku je poslodavac – naglasio je Pavlović.

Podsjetio je kako se o ovoj problematici još prošle sedmice očitovalo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite ovog kantona koje je, kako navodi glasnogovornik, jasno kazalo da su protesti i zahtjevi sindikata opravdani.

- Također su iz Ministarstva kazali kako zdravstveni radnici trebaju dobiti novčanu podršku jer su kao i ostali građani izloženi poteškoćama koje su posljedica brojnih poskupljenja. Ali i tada, a evo i danas, želimo podvući da se protesti događaju na pogrešnoj adresi. Vlada nije adresa na kojoj se ovo pitanje treba riješiti – istaknuo je on.

Pavlović dodaje kako je u Uredbi Vlade FBiH jasno naznačeno da poslodavac može svom uposleniku uplatiti jednokratnu novčanu podršku u iznosu do 1.080 maraka zbog čega je resorno ministarstvo pozvalo osnivače, menadžment, ali i poslodavce na koje se Uredba odnosi da u skladu s mogućnostima to i ispoštuju.

- Mi smo u cilju podrške zdravstvenom sektoru u našem kantonu učinili niz koraka. U proteklih mjesec dana kroz izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja osigurali smo dodatnih 13 miliona maraka zdravstvenim ustanovama. Ovih dana kroz izmjene i dopune budžeta našeg kantona za 2022. godine osigurali smo dodatnih tri miliona maraka za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za domove zdravlja – podvukao je Pavlović.

Na kraju je spomenuo kako u nekoliko svojih istupa čelnici sindikata zdravstvenih radnika, u traženju načina kako da dobiju ono što im pripada, često ističu "da Vlada treba i može natjerati poslodavce da naprave taj korak".

- Vlada nema alate niti načine da primora poslodavce da naprave taj korak. Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže. Pritisak sindikata treba i isključivo mora biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos – zaključio je glasnogovornik Vlade HNK.

Nakon protesta održanih protekle sedmice, sindikati zdravstvenih radnika ovog kantona za sutra su najavili još masovniji protest koji će se održati ispred Vlade HNK u podne. Protestna šetnja započet će u 11 sati i 30 minuta na Španskom trgu.