open-navfaktor-logo
search
"Sadejstvo 2020"
Vojna vježba na Pešteru: Vučić poručio Bošnjacima da niko neće da ih dira
Na Privremenom poligonu "Pešter" danas je Vojska Srbije izvela Združenu taktičku vježbu sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020", javlja Anadolu Agency (AA).
10.10.2020. u 16:35
get url
text
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon pokazane vježbe ocijenio da je Vojska Srbije dobra, obučena i spreman da sačuva Srbiju.

- Ovo sad, generale, liči na ozbiljnu vojsku. Uvijek kažem da može nešto bolje ali vam čestitam. Srećan sam i ponosan na našu vojsku i vojnike - rekao je Vučić.

On je poručio da je Vojska Srbije vojska svih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i da današnja vojna vježba nije uperena protiv nikoga.

- Vojska Srbije jednako pripada Srbima i Bošnjacima, Mađarima, Rumunima, Slovacima, Rusinima, Hrvatima, Romima i svima drugima. Ovo je njihova vojska koja im je pomagala u vrijeme COVID-19. Ovo je vojska koja će da čuva njihove kuće i nikada ih neće ugroziti - rekao je Vučić.

Bošnjacima na ovim prostorima je poručio da je "ovo njihova vojska i niko neće da ih dira".

- Ne samo neće da ih dira nego će da ih brani ako neko pomisli da ih napadne. Ništa nije upereno protiv Bošnjaka. Ovo je bošnjačko koliko i naše, i mađarsko i svakog drugog stanovnika ove zemlje - poručio je Vučić istakavši da će država Srbija u narednom periodu u ovoj regiji nastaviti sa izgradnjom puteva, ali i subvencijama za razvoj stočarstva i poljoprivrede na Pešterskoj visoravni.

Na pokaznoj vojnoj vježbi su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi vlade, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zvaničnici bh. entiteta Republike Srpske, predstavnici Islamske zajednice Srbije i Srpske pravoslavne crkve, lokalnih samouprava, javne ličnosti i vojni atašei ambasada u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.