open-navfaktor-logo
search
Pred prvu sjednicu
Vrlo neobično za tuzlanski SDP: Niko još nema većinu u Gradskom vijeću Tuzla
Gradsko vijeće Tuzle do kraja naredne sedmice mora održati konstituirajuću sjednicu, jer tada ističe 30 dana od objave konačnih rezultata Lokalnih izbora. Kako sada stvari stoje, na toj sjednicu niko neće imati većinu u Gradskom vijeću.
07.01.2021. u 15:09
get url
text

Delegacija Demokratske fronte Tuzla, ove sedmice održala je sastanke sa predstavnicima SDP-a i Socijaldemokrata (SD) BiH, ali ti sastanci nisu ništa bitno promijenili.

- Obavili smo razgovore, ali ne možemo reći da je išta konkretno dogovoreno, bar kada je u pitanju DF - kaže predsjednik Gradskog odbora DF-a Mahir Mešalić.

Inače, SDP u Gradskom vijeću ima osam vijećnika, a s njima zajedno djeluje i Nedžad Jusić koji je izabran kao predstavnik nacionalnih manjina. SDA broji pet vijećnika, SD četiri, SBB tri, po dva Tuzlanska alternativa (TA), Platforma za progres (PzP) i DF, a po jednog Naša stranka (NS), SBiH, HDZ i PDA. To je ukupno 31 vijećnik, pa je za minimalnu većinu potrebno 16 ruku.

SDP, kako nezvanično saznajemo, može računati na nastavak saradnje sa TA, a nije nerealna ni saradnja s SBB-om, ali to je samo 14 ruku u Vijeću. SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović rekao je da njegova stranka neće sarađivati s SDA i HDZ-om, a slobodno se može isključiti i saradnja s nekedašnjim drugovima iz SD-a. Za saradnju ostaje DF, koji na kontonalnom nivou uspostavio saradnju s SDA i SD-om, a prvi kontakt SDP-a i DF-a na nivou stranaka u Tuzli nije donio ništa spektakularno.

Ključ većine, čini se, i dalje je u rukama četiri vijećnika, koji imaju dogovor o zajedničkom djelovanju. Tu ubrajamo dvije vijećnice PzP te po jednog iz NS i SBiH.

- Bio bih veoma iznenađen kada bi se na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća pojavila većina. Mislim da je ova situacija faktura za sve ono što se godinama dešava u Tuzli, a to je politizacija gradskih službi i svega ostalog u gradu - kaže vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Ukoliko većine na kostituirajućoj sjednici ne bude, to je jasan signal da nije obezbijeđen kontinuitet vladavine, koja je u Tuzli, kao rijetko gdje, bila koncentrisana isključivo u rukama jednog čovjeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.