Delegacija Demokratske fronte Tuzla, ove sedmice održala je sastanke sa predstavnicima SDP-a i Socijaldemokrata (SD) BiH, ali ti sastanci nisu ništa bitno promijenili.

- Obavili smo razgovore, ali ne možemo reći da je išta konkretno dogovoreno, bar kada je u pitanju DF - kaže predsjednik Gradskog odbora DF-a Mahir Mešalić.

Inače, SDP u Gradskom vijeću ima osam vijećnika, a s njima zajedno djeluje i Nedžad Jusić koji je izabran kao predstavnik nacionalnih manjina. SDA broji pet vijećnika, SD četiri, SBB tri, po dva Tuzlanska alternativa (TA), Platforma za progres (PzP) i DF, a po jednog Naša stranka (NS), SBiH, HDZ i PDA. To je ukupno 31 vijećnik, pa je za minimalnu većinu potrebno 16 ruku.

SDP, kako nezvanično saznajemo, može računati na nastavak saradnje sa TA, a nije nerealna ni saradnja s SBB-om, ali to je samo 14 ruku u Vijeću. SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović rekao je da njegova stranka neće sarađivati s SDA i HDZ-om, a slobodno se može isključiti i saradnja s nekedašnjim drugovima iz SD-a. Za saradnju ostaje DF, koji na kontonalnom nivou uspostavio saradnju s SDA i SD-om, a prvi kontakt SDP-a i DF-a na nivou stranaka u Tuzli nije donio ništa spektakularno.

Ključ većine, čini se, i dalje je u rukama četiri vijećnika, koji imaju dogovor o zajedničkom djelovanju. Tu ubrajamo dvije vijećnice PzP te po jednog iz NS i SBiH.

- Bio bih veoma iznenađen kada bi se na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća pojavila većina. Mislim da je ova situacija faktura za sve ono što se godinama dešava u Tuzli, a to je politizacija gradskih službi i svega ostalog u gradu - kaže vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Ukoliko većine na kostituirajućoj sjednici ne bude, to je jasan signal da nije obezbijeđen kontinuitet vladavine, koja je u Tuzli, kao rijetko gdje, bila koncentrisana isključivo u rukama jednog čovjeka.