open-navfaktor-logo
search
"Ucijenjeni smo"
Vučić na RTS-u o glasanju u UN-u: Srbija je vojno neutralna, ali nije politički neutralna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras na RTS-u. To je bio prvi njegov intervju nakon reizbora. 
07.04.2022. u 22:20
get url
text

Povodom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, naveo je da je "naša primarna odluka bila da budemo uzdržani, ali da u tom slučaju dobijete teške pritiske sa obje strane".

Objasnio je "da je EU odložila odluku o uvozu nafte za 18 sati, da bi vidjeli kako je Srbija glasala o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava na sjednici, koja je počela u 16 sati".

- Oni ne mogu mene da ucijene, ali ucjenjuju zemlju - kazao je Vučić na RTS-u.

Upitan da li sve to znači da je pozicija Srbije teško održiva, kazao je:

- Mi smo vojno neutralna država. Politički mi smo na evropskom putu - rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija kupila dosta oružja, ali da ništa ne može da joj stigne, jer su zabranjeni preleti.

Kako kaže, "ne možete da razumijete razmjere bezobrazluka onih koji prijete našoj zemlji".

Istakao je da se danas i narednih dana odlučuje da li će Srbija biti izuzeta od paketa sankcija za naftu i da se odlučuje da li će poslije 15. maja moći da uvozi naftu.

- Zbog odluke EU, koja je takva da mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu, bilo odakle, poslije ne može, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje - objasnio je.

Vučić je ponovio više puta da je Srbija u Evropi jedina zemlja koja nije uvela nijednu mjeru ili sankciju Rusiji, nije nacionalizovala nijednu rusku kompaniju, niti je na bilo koji način sankcionisala porodice ruskih državnika.

- Srbija je jedina zemlja koja nije donijela nijednu restriktivnu meru, ne protiv Putinove djece, već nijedne firme. Jedini nismo nacionalizovali nijednu njihovu firmu, već razgovaramo sa njima i spremni smo da se odreknemo prava preče kupovine u NIS-u ako hoće da prodaju - rekao je Vučić.

Kazao je kako "Srbija drži svoj kurs pošten, moralan i častan, na EU putu a ne okreće leđa svojim tradicionalnim prijateljima".

Govorio je i o razgovoru sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

- Ne mogu da prihvatim te etikete, da govore o njemu kao o Hitleru. On nije ni lud, ni ludak, vrlo je stabilan, i vrlo smo lijepo razgovarali. Govorio je o Ukrajini, o Buči, kazao je da sve ide po planovima - kaže Vučić.

Vučić je naveo da je Putin "bio fer, razgovor je bio dobar, korektan, pričali smo o gasu, o nafti, NIS-u".

- Ja sam njemu rekao da ne mora da mi govori, da sam predstavnik i predsjednik male zemlje, koja ne misli da treba da odlučuje o sudbini svijeta, jer smo mala, napaćena zemlja, koja zna za sankcije. On je rekao da je njegov odnos prema srpskom narodu poseban i hvala mu na tome - rekao je Vučić.

Gostujući na RTS-u novi-stari predsjednik Srbije požalio se kako mu niko od protukandidata nije čestitao na pobjedi.

- To više govori o njima nego o meni. Izgubio sam ne samo od Nenada Bogdanovića, podsjetiću vas na 2008. godinu kada su me Dačić i Antić varali potpisivanjem, ja sam tada došao u Skupštinu grada i čestitao Đilasu, jer se tako radi - rekao je Vučić.

Kako je kazao, čestitali su mu ljudi iz cijelog sveta, pa mu to ni ne smeta.

- Ponosan sam ne samo na svoj rezultat, na naše građane. U moje vrijeme, od kada sam predsjednik Republike, vjerujem da će to biti do kraja, nije bilo nikakvh ratova, nikakvih sankcija, za moje vrijeme je Srbija najviše napredovala, najviše su plate rasle... To su historijske činjenice - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne misli da je Milošević kriv za sukobe i rat, "samo mislim da je imao odgovornost i to sve trebao da zaustavi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.