open-navfaktor-logo
search
"Sve dali Tužilaštvu BiH"
Vučić: U Srbiji ne postoje tajne optužnice protiv Bošnjaka, slobodno mogu doći
Kada neko iz Sarajeva kaže da im Srbija nešto radi - jer im je Republika Srpska (RS) mala jer su oni mnogo veliki da bi RS pravio neki problem, onda su tu uvijek Srbija i Rusija - tu nikada nema ništa konkretno jer šta god da uradim, kažu da se foliram, pravdam i pravim i da znaju da sve to organizujem protiv njih, izjavio je večeras srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
29.12.2021. u 22:43
get url
text

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rad srbijanske vlasti u 2021. godini rekao da "gotovo nikada" nije odgovorio "na bilo šta što stiže iz Sarajeva" i da je pokrenuo veoma važan postupak predavanja krivičnih prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH).

- Želim svakog Bošnjaka s teritorije BiH upoznam s činjenicom da nema nijedne tajne optužnice. Dali smo im sve krivične prijave u 34 slučaja gdje ne postoji optužni akt, ali gdje bi neko mogao da privede državljane BiH i dali smo ih na odlučivanje Tužilaštvu BiH. Slobodno mogu da dođu, ne postoje tajne optužnice - rekao je Vučić.

On je rekao da BiH to nije uradila za Srbe i da je druga stvar što vlasti u Srbiji znaju protiv koga u Srbiji postoje takve prijave.

Govoreći o stanju u regionu Vučić je ocijenio da su Priština i Zagreb "potpuno vidljiv pakt, od medijskog i finansijskog do vojno-policijskog i svakog drugog".

On se požalio da postoje ljudi koji misle da je samo "nepostojeća Srbija - dobra Srbija, u svakom smislu te reči" i da ne postoji Srbija "koja bi za njih bila dovoljno mala, a da nije velika".

Naglasio je da su za te ljude njegovi prethodnici "logično bili bolji, zato što je Srbija bila veoma slaba" i zato što je srpska reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine bila "jedan pobježe u Rumuniju, drugi razmišlja kako da završi jedan skup", misleći pritom na nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je tog dana bio u posjeti Rumuniji i tadašnjeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu koji je tog dana organizovao protestni skup tokom koga je spaljena ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu, a sam grad demoliran uz primjere pljačkanja prodavnica.

Vučić je rekao da je onima koji žele slabu Srbiju bila potrebna takva Srbija i ocijenio da svakog dana iz Zagreba stižu "pohvale" na račun njegovih prethodnika koji "nisu htjeli da učestvuju u pravljenju filma o Jasenovcu".

On je za sebe rekao da bi bio "veliki svjetski lider da je pustio da mogu da gaze Srbiju i da ona propada i nestaje", a da je on ovako "problem jer Srbija brže napreduje od njih".

Vučić je rekao da "ima strah" kada je u pitanju Kosovo "jer kada imate političare koji se ne ponašaju racionalno i dovoljno odgovorno, pitate se ponekad liče li na Marksa ili Ničea, ili čak i Hegela u pokušaju".

Govoreći o situaciji na Kosovu istakao je da ga brine što "oni nemaju struje po osam, a nekada i po 10 sati dnevno", dodajući da to stvara dodatne političke probleme.

Rekao je da se zato plaši da će vlasti u Prištini "da krenu u provođenje nasilja, ali mi nemamo mnogo izbora, satjerani smo u ugao, jedino što možemo je da se čuvamo, štitimo i branimo, u svakom smislu, pregovaračkom i fizičkom, jer nema alternative, naše je da budemo mirni i staloženi, da uvijek budemo faktor sigurnosti i stabilnosti, ali nisam siguran možemo li ti isto da očekujemo od njih".

Vučić je naglasio da je uslov bez koga se ništa ne može mir i stabilnost, "u uvjetima u kojima se ne zna ko pije, a ko plaća u svijetu".

Zbog toga su donijete veoma važne odluke u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", naveo je i dodao da vjeruje da će naredna godina biti značajna ne samo za donošenje važnih odluka u okviru te inicijative, već da će značiti i priključenje nekih drugih sa Zapadnog Balkana.

Ocijenio je da su "neporecivi" argumenti koliki je značaj "Otvorenog Balkana" za svaku zemlju i narod, i sve građane svih entiteta na području Zapadnog Balkana, i naglasio da je potpuno siguran da će 2022. biti godina velikog uspjeha i napretka te inicijative.

Zaključio je da je "Otvoreni Balkan" prije svega "značajan mirovni projekat, a sljedstveno tome i veliki ekonomski projekat za sve nas".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.