open-navfaktor-logo
search
Usvojili deklaraciju
Vučićeva nazadna politika zaboravlja: Srbija je prije 11 godina priznala genocid u Srebrenici!
Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, u svom obraćanju putem videolinka na komemoraciji u Potočarima prije dva dana istakao je, između ostalog, da u Evropskoj uniji nema mjestu negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.
13.07.2021. u 13:09
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar smijenjen

Naglasio je da su sva dešavanja u Srebrenici međunarodno prepoznata kao djelo genocida.

- Dešavanja u Srebrenici su prepoznata kao djelo genocida među dva međunarodna suda. Sve utvrđene činjenice treba priznati. U EU nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Nema mjesta prekrajanju historije i politički zvaničnici Zapadnog Balkana trebaju biti primjer u suprotstavljanju korijenju mržnje koja je dovela do genocida - poručio je Varhelyi.

U posljednji mjesec skupštine dvije države Crne Gore i Kosova usvojile su rezolucije o Srebrenici kojima se priznaje genocid počinjen 11. jula 1995. godine i zabranjuje njegovo negiranje.

Prije nešto više od 11 godina i Srbija je priznala genocid u Srebrenici, no svojom nacionalističkom retorikom aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić, njegovi politički sateliti, kao i politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska, takvo što pokušavaju prikriti. 

U Bosni i Hercegovini, zbog ovakvog vođenja politike, blokira se ne samo usvajanje rezolucije o priznanju genocida već i zakona o zabrani negiranja genocida.

Narodna skupština Republike Srbije donijela je još 31. marta 2010. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Njenom usvajanju protivili su se radikali Vojislava Šešelja i naprednjaci Aleksandra Vučića. 

Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, a u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom spomenutog suda, bez spominjanja termina genocid.

U ovoj deklaraciji, između ostalog, navedeno je:

- Narodna skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.

VEZANI TEKST - Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

U presudi Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine precizno je navedena pravna kvalifikacija zločina počinjenog u Srebrenici – genocid.

- Međunarodni sud pravde u Hagu, u tužbi Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore, utvrdio je da Srbija nije počinila genocid u BiH, niti učestvovala u zavjeri ili bila saučesnik u genocidu.

U korist BiH Sud je presudio da je Srbija i Crna Gora odgovorna što nije učinila ništa da spriječi genocid u Srebrenici, niti da kazni počinioce, saopćila je sudija Higins:

- S obzirom na sve međunarodne aktivnosti u vezi s onim što je izgledalo kao da će se desiti u Srebrenici, s obzirom na Miloševićeve opservacije upućene Mladiću koje jasno kažu da su mu opasnosti bile znane, moralo je biti jasno da postoji značajan rizik da će se počiniti genocid u Srebrenici. Ipak, odgovorna strana nije pokazala da je poduzela bilo kakvu inicijativu da spriječi ono što se desilo. Mora se stoga zaključiti da organi odgovorne strane nisu učinili ništa da spriječe srebrenički masakr, tvrdeći da su bespomoćni bili da bilo šta učine, što ustvari ne odgovara dobro znanom utjecaju koji su imali nad Vojskom Republike Srpske – navedeno je u presudi iz 2007. godine.

Također, Sud je zaključio da je Srbija prekršila obavezu kažnjavanja počinioca genocida u Srebrenici.

Ovdje možete pogledati prilog na RTRS-u prije usvajanja Deklaracije: 

A ovdje prilog srbijanske B92 nakon usvajanja Deklaracije:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.