open-navfaktor-logo
search
(Ne)izvjestan finiš
Za koga navijaju u Mostaru: Oči navijača Zrinjskog uprte prema Rumuniji i Kipru
Fudbaleri Zrinjskog odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine.
08.05.2023. u 20:23
get url
text

Mostarcima je ovo bio osmi naslov u historiji, a imat će priliku da 17. maja osvoje i duplu krunu, te tako postanu tek treći klub u našoj zemlji kojem je to pošlo za rukom (Željezničar i Sarajevo).

Osvajanjem naslova prvaka Zrinjski je osigurao plasman u kvalifikacije za Ligu evropskih prvaka. A, prema trenutnom stanju naš prvak će biti nositelj u prvom pretkolu. Mnogo stvari je već poznato, a oči navijača Zrinjskog uperene se u nacionalna prvenstva Rumunije i Kipra.

Kada je Rumunija u pitanju, navijači mnostarskog kluba navijat će da prvak postane aktuelni lider Farul Constanta, klub koji ima samo državni koeficijent (4.100), a koji je manji od koeficijenta koji ima Zrinjski. S druge strane Plemićime ne bi odgovaralo da prvak postane FCSB, Cluj ili Universitatea Craiova.

Mostarci i na Kipru navijaju za trenutnog lidera, ekipu Arisa Limassola, koja kolo prije kraja ima tri boda prednosti od APOEL-a. Aris ima lošiji koeficijent od Zrinjskog, a APOEL bi bio ispred Mostaraca.

Da bi Zrinjski imao status nositelja u Mostaru se nadaju da će titulu u svojim zemljama osvojiti Farul Constanta (Rumunija) ili Aris Limassol (Kipar).

U tom slučaju Plemići bi na žrijebu bili u povlaštenom položaju, što znači da bi u prvom pretkolu izbjegli mnogo opasnije timove kakvi su Galatarasay, Ferencvaroš, Qarabag, Sheriff, Astana, Maccabi Haifa, Ludogorets...

Prema trenutnom stanju mogući rivali bh. prvaka bili bi: Lincoln (Gibraltar), Shakhtior Soligorsk (Bjelorusija), Klaksvik (Farska Ostrva), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Budućnost (Crna Gora), Drita (Kosovo), Rakow (Poljska), Partizani Tirana (Albanija), Aris Limassol (Kipar), Hacken (Švedska), Farul Constanta (Rumunija), Larne (Sjeverna Irska), Urartu (Armenija), Hamrun Spartans (Malta), Swift Hesperange (Luksemburg) i Struga (Sjeverna Makedanija).

Prolazak prve prepreke, odnosno plasman u drugo pretkolo značio bi još minimalno šest evropskih utakmica. Kao što je poznato, ekipa koja ispadne u drugom pretkolu LP ide u treće pretkolo Evropske lige. Ispadanjem u trećem pretkolu Evropske lige ekipa ide u play-off Konferencijske lige, kada bi Zrinjski u dvomeču imao priliku ispisati historiju bh. fudbala i postati prva ekipa u grupnoj fazi nekog UEFA takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.