open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Zagrebačka kuhinja radi, Čović indirektno potvrdio: Schmidt će iza Bajrama nametnuti odluku o Vladi FBiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt, prema nezvaničnim informacijama Faktora, planirao je 6. aprila kada je i zasjedao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nametnuti odluku o formiranju Vlade. Međutim, dva momenta su presudila te je sve navodno prolongirano do iza Bajrama, a u međuvremenu su se poklopili Uskrs i Vaskrs, koji se obilježava 21. aprila. 
14.04.2023. u 15:28
get url
text

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Prvo ga je uvjetno kazano blokiralo to što je sjednica Zastupničkog doma FBiH na kojoj je razmatrana informacija predsjednice FBiH Lidije Bradara o prijedlogu za imenovanje Vlade FBiH trajala dugo, a drugo, za njega presudnije, što su iz Brisela zatražili da se pruži još jedna šansa bh. političarima da sami riješe ovo pitanje. 

Zbog toga Schmidt nije nametnuo već pripremljenu odluku, već se 7. aprila obratio samo snimateljima, ne i novinarima, poručujući da je to njegov posljednji poziv da se formira Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu. 

Portal Bild.ba, blizak HDZ-u BiH i Draganu Čoviću, koji uvijek prvi objavi sve ono što dolazi iz zagrebačke kuhinje, a po čijim instrukcijama što je u nekoliko navrata priznao i potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković, već je najavio i kako će izgledati ta odluka i način formiranja Vlade. 

VEZANI TEKST - Christian Schmidt: Ovo je posljednji poziv da se imenuje Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu

- Rješenje će biti privremeno, odnosno, neće se mijenjati Ustav Federacije BiH niti će se ovaj model moći primijeniti u budućnosti na način da se već sada može s time računati. Schmidt će odluku donijeti na način da će vladu moći imenovati predsjednik, odnosno predsjednica Federacije uz supotpis jednog potpredsjednika. Drugi potpredsjednik će moći uložiti veto - ali će mu trebati dvije trećine delegata u klubu naroda. U aktuelnom slučaju, izvjestan scenarij je da Bradara i Stojanović imenuju vladu, Lendo ostaje pri starom stavu, ulaže veto i traži dvije trećine u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije. 

Drugim riječima, ništa od toga jer SDA, iako ima većinu u tom klubu - nema dvije trećine. Podsjetimo, Christian Schmidt je u večeri Općih izbora u oktobru 2022. uveo ograničene izmjene Ustava FBiH i Izbornoga zakona na način da su nacionalno koncipirani domovi u Federaciji umjesto dosadašnjih 17 imaju 23 delegata. Trenutno, u bošnjačkom klubu, SDA ima 13 svojih delegata - piše Bild.

VEZANI TEKST - Lendo pozvao Izetbegovića, Nikšića i Čovića na sastanak s rukovodstvom FBiH, obavijestio i Schmidta

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio je poziv na sastanak predsjednika SDA, HDZ-a i SDP-a s izabranim rukovodstvom Federacije BiH u ponedjeljak, 17. aprila.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradara i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH. Informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Klubovi Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, nakon što su uputili urgenciju rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi od predsjednika Ustavne komisije Mladena Boškovića zatražili zakazivanje sjednice te komisije radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine, iniciraju i održavanje sastanaka u vezi sa ustavnim promjenama. Na sastanak pozivaju odvojeno proširenu "Trojku" 18. aprila, a SDA i DF 19. aprila u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Čović je danas nakon sjednice HNS-a u Mostaru poručio da se neće odazvati na Lendin poziv, te da ga je proslijedio Bradari. Kada je pak riječ o tome hoće li ili ne Schmidt nametnuti neku novu odluku, kazao je da "im ne trebaju nikakva nametanja i da oni imaju jasna rješenja".

- Poštujemo Ustav, jednostavno je. Ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna za odblokiranje procesa. Ako se želi bilo šta u Izbornom zakonu mijenjati, još jednom ponavljam, hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, a slično je i u domovima naroda - poručio je on, čime je indirektno potvrdio da će odluka koju će Schmidt nametnuti biti samo jednokratno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.