open-navfaktor-logo
search
Rituali i memorija
Zajednica drevnih civilizacija balkanskog regiona: Zemaljski muzej BiH učestvuje na izložbi u New Yorku
Izložba "Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond" otvorena je u Institutu za proučavanje starog svijeta (ISAW) Univerziteta u New Yorku. Izložba je dio velikog izložbenog projekta "The First Kings of Europe" u kojem učestvuje Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.
05.10.2022. u 19:44
get url
text

Izložba "Ritual and memory" sadrži djela koja se datiraju od razdoblja neolita do željeznog doba.

- Prikazujući ritualne predmete, koje su koristili muškarci i žene, ratnici i ratnice, kraljevi i farmeri na proslavama i sahranama, ova izložba poziva nas da razmotrimo vjerovanja, rituale, praksu i organizaciju zajednica drevnih civilizacija balkanskog regiona. Ovi arheološki nalazi pokazuju veliko tehnološko dostignuće i značajnu međukulturnu povezanost različitih grupa na ovom području i šire. Izložba koja je organizovana od strane Institute for the Study of the Ancient World u saradnji sa Field Museum otkriva fluidnost kulturnih praksi u drevnoj jugoistočnoj Evropi i naglašava dinamiku regije - istakli su iz Zemaljskog muzeja. 

U projektu učetvuje 11 zemalja i 17 institucija. Od arheoloških predmeta iz Zemaljskog muzeja BiH izložen je brus iz groba XIII/2 sa lokaliteta Ilijak, Glasinac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.