open-navfaktor-logo
search
Preuzimanje mandata
Zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine TK: Nova većina još može biti proširena
Konstituirajuća sjednica desetog saziva Skupštine Tuzlanskog kantona bit će održana u četvrtak, 10. novembra, u Plavoj sali Bosnaskog kulturnog centra (BKC) Tuzla.
08.11.2022. u 13:28
get url
text

- Na sjednici će biti predati certifikati zastupnicima, koji će potom položiti zakletvu. Također, bit će formirane dvije privremene komisije i to za izbor i imenovanje i administrativna - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji je izabran za zastupnika i u novom mandatu.

Procedura potom nalaže da se formiraju klubovi naroda, koji predlažu liste za Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine te se bira rukovodstvo Skupštine TK, ali se to, kako saznajemo, ne može očekivati na konstituirajućoj sjednici jer se za to još nisu stekli uvjeti, najviše zbog toga što skupštinska većina nije do kraja definirana.

Podsjećamo, u TK je izjavu o formiranju nove skupštinske većine potpisalo 19 zastupnika, 13 iz Stranke demokratske akcije, četiri iz Demokratske fronte te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će djelovati kao nezavisni zastupnici.

Kako saznajemo, u vrhu DF-a i SDA postoje neki nagovještaji da bi vladajuća koalicija moga brojati i više od 19 ruku koje postoje u ovom trenutku, a za to postoji spremnost obje spomenute stranke. Također nam je rečeno da je u prvoj fazi pregovora zadatak da se napravi spisak mjera koje će nova vlast realizirati, a tek nakon toga slijedi priča o tome koliko će ministarstava, i kojih, pripasti svakoj od stranaka.

Kao najizgledniji kandidati za ulazak u vlast u TK i dalje slove Stranka za BiH (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH. SBiH će, kako saznajemo, u srijedu imati sjednicu Predsjedništva, na kojoj bi se trebalo razgovarati i o poziciji ove stranke u TK. Također, unutra SDBiH također su počeli razgovori o vlasti u TK, ali na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva nije zauzet konačan stav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.