open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti
Zastava BiH se zavihorila na zgradi Skupštine kanadskog Hamiltona
Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bob Bratina, je poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže da su Hamilton i Kanada blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz BiH
24.11.2019. u 08:33
get url
text
Zastava BiH u Hamiltonu

Kontinuirano slaveći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, Institut za istraživanje genocida u Kanadi podsjeća na prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kojem je, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, obnovljena i potvrđena hiljadugodišnja državnost BiH, kao i njen teritorijalni integritet.

- U Kanadi se uvijek s ponosom prisjećamo bosanskohercegovačkih patriota koji su se suprostavili fašizmu i potvrdili historijsko-pravni kontinuitet države BiH. Srpski i hrvatski velikodržavni projekti su izvršili agresiju na državu BiH, napadajući na vrijednosti ZAVNOBIH-a: državnost, teritorijalni integritet i zajedništvo. Željeli su da nema BiH. Ali državnost BiH je odbranjena zajedno sa teritorijalnim integritetom. Zato izražavamo zahvalnost patriotima koji su odbranili državu BiH od posljednje agresije. I brane je i danas. Iz Kanade poručujemo da su veliko-nacionalistički antibosanski projekti poraženi – navodi se u saopćenju povodom Dana državnosti BiH.

Podsjećaju da sile koje i danas atakuju na integritet, suverenitet i državnost BiH kao antibosanska koalicija djeluju i u Kanadi, a najbolji odgovor tim silama, dodaju, šalje grad Hamilton i država Kanada, poštujući državne praznike BiH, te tako poštujući državnost, teritorijalni integritet, politički subjektivitet i suverenitet BiH.

- Obilježavanjem bosanskohercegovačkih državnih praznika, Kanada na najbolji način štiti vrijednosti na kojima je utemeljena država BiH. Zato je kanadska poruka veoma snažna: Niko neće uspjeti u bilo kakvim namjerama koje bi značile umanjenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkg subjektiviteta države BiH. Zato jeste garant država Kanada ali i bosanskohercegovačka dijaspora i njene organizacije i zajednice u Kanadi – navodi se u saopćenju.

Na zgradi Skupštine grada Hamiltona je povodom Dana državnosti BiH podignuta zastava naše zemlje, a na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: "Sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH".



Historijski simbol Hamiltona je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama zastave BiH.

Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bob Bratina, je poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže da su Hamilton i Kanada blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz BiH.

- Bosanci u Kanadi i svijetu obilježavaju dostignuće savremene državnosti koja utjelovljuje mnoga načela u kojima uživaju Kanađani. Bosanci u Kanadi rade na razvoju i prosperitetu svoje domovine, ali i značajno doprinose razvoju Kanade. Kao neko ko je imao koristi od poznavanja bosanske zajednice u Hamiltonu i Kanadi, upućujem vam moje najbolje želje za vaš poseban dan! Čestitam svima, Puno Hvala – poručio je Bratina.

Gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger u svojoj čestitki povodom Dana državnosti je napisao kako u ime Hamiltona i njegovih kolega iz Gradskog vijeća želi izraziti toplu riječ podrške proslavi Dana državnosti u BiH.

- Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos bosanske zajednice u gradu Hamiltonu. BiH se mora ponositi svojim doprinosima svijetu i odlučnošću u podršci demokratiji. Bosanska zajednica je dala ogroman doprinos bogatstvu i raznolikosti grada Hamiltona. Bosanci su bili velikodušne pristaše svega onoga što je kanadska vrijednost. Drago mi je što ste odabrali Kanadu za vas i vaše porodice. BiH može biti ponosna na vašu velikodušnu zaostavštinu u ovoj zemlji. Želim vam daljnji uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu – navodi se u Eisenbergerovoj čestitki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.