open-navfaktor-logo
search
Oprez, klizavo
Zašto je Sarajevo zatrpano lišćem
Sarajevo je zatrpano lišćem i stječe se dojam da se više ne uklanja sa ulica i zelenih površina.
10.11.2021. u 21:27
get url
text

Ulice i šetališta su postala opasna mjesta jer velike količine lišća na asfaltu izazivaju i padove, a uz to su začepili sve rešetke za odvod oborinskih voda. Nakupine vlažnog lišća na cesti mogu biti opasne poput ulja ili poledice. Zbog toga treba biti posebno oprezan na cestama koje su prekrivene lišćem, te u blizini pješačkih prijelaza i oštrih krivina. 

Da li od ove jeseni komunalna javna preduzeća Rad i Park uklanjaju lišće sa sarajevskih ulica i zelenih površina? Odgovorili su nam da to rade svakodnevno, ali ulice i zelene površine su prekrivene lišćem.

{$galerijaFotografija}

- KJKP Rad svakodnevno čisti ulice od lišća, ali po danu očistimo recimo Vilsonovo šetalište, a navečer opet je zatrpano lišćem. Nismo samo mi odgovorni za začepljene odvode za površinske vode i ti kanali se moraju očistiti, prije nego se lišće nakupilo na rešetkama, a to nije naš dio posla. Uklanjamo i pijesak sa asfalta i to radimo skoro svakodnevno. To je Sizifov posao jer vjetar stalno nanosi lišće na ulice – kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

I Aldijana Hamza, glasnogovrnica KJKP Park, tvrdi da se svakodnevno uklanja lišće sa zelenih površina u Sarajevu i to je njihova nadležnost.

Jesen, lišće, ilustracije
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.