open-navfaktor-logo
search
"Doprinos" sportu
Zašto je Vincent Tan nagrađen Plaketom Grada Sarajeva?
Anur Hadžiomerspahić, suosnivač projekta Ars Aevi, nagrađen je Plaketom Grada posthumno.
22.02.2023. u 12:34
get url
text

Dobitnici ovog priznanja su i akademik profesor doktor sc. Borislav Petrović i Vincent Tan za doprinos u oblasti obrazovanja i sporta.

Ovo je objavom na svom Twitteru potvrdila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva još ranije je donijelo Prijedlog odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" većinskom vlasniku upravljačkih uloga FK Sarajevo - Vincentu Tanu.

Malezijca je za nagradu predložilo Udruženje FK Sarajevo.

Tan je krajem decembra 2013. godine preuzeo FK Sarajevo. Nije to bila klasična privatizacija jer je to nemoguće uraditi u našoj zemlji, ali je postavio svoje ljude na najodgovornije funkcije u klubu. U međuvremenu, početkom marta 2019. godine, većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo postao je Nguyen Hoai Nam.

Međutim, Nam se nije dugo zadržao, pa je u julu 2021. godine svoj udio ponovo prodao malezijskom biznismenu i milijarderu.

Tan je od tada zajedno sa Ismirom Mirvićem većinski vlasnik upravljačkih uloga Bordo kluba, a osim što su vratili većinu dugova, za klub sa Koševa, sudeći prema trenutnim rezultatima, nisu uradili baš previše da bi im to osiguralo Plaketu Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.