open-navfaktor-logo
search
Šuti i Arena Sport
Zašto se u BiH ne smije pričati o sudijskim skandalima?
Suđenje na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu već odavno je glavna tema u sportskim krugovima naše zemlje.
07.03.2022. u 21:02
get url
text

Nerijetko skandalozne i tužne slike sa premijerligaških terena obiđu i regiju, ali odgovorni u Fudbalskom savezu BiH ne mare za time. Naprotiv, svako onaj ko ukaže na probleme bude žestoko kažnjen, a sudije koje su najčešće glavni protagonisti skandala budu nagrađeni napredovanjem.

Tako imamo situaciju da Miloš Gigović, umjesto da ode na višegodišnje hlađenje, od FSBiH bude promovisan u sudiju sa značkom Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka
 

Greške su moguće, griješe i najbolji svjetski arbitri, ali je problem kada sudija svjesno "gura" jedan klub. To je najbolje oslikano u finišu nedjeljenog meča Borac - Velež (2:0), kada je Mirza Kazlagić dosudio aut za Banjalučane, iako su svi vidjeli da je lopta trebala pripasti Mostarcima. Uslijedio je fer potez igrača Borca koji su vratili loptu u posjed Rođenim...

Treba li napominjati da je Kazlagić tokom većeg dijela utakmice bio naklonjen domaćinu? U posljednjim sekundama nije dosudio očigledan jedanaesterac za Velež, a sporan je i drugi gol Borca... O bezbroj prekršaja u opasnoj zoni oko šesnaesterca Veleža da i ne govorimo.

Nepisano je pravilo da sudije posljednju godinu favorizuju Borac, klub na čijem čelu je doskora bio Vico Zeljković, aktuelni predsjednik FSBiH i deklarisani navijač Banjalučana (otkako je postao predsjednik Saveza viđali smo ga samo na stadionu Borca).

A nekako istovremeno kada je počela Borčeva "dominacija" gledaoci na malim ekranima ostali su uskraćeni za sporne detalje sa premijerligaških terena.

TV Arena Sport drugu sezonu zaredom ima ekskluzivna prava na prijenose utakmica PLBiH. Kada je u julu 2020. godine potpisan trogodišnji ugovor, iz ove TV kuće najavili da će prijenose podići na viši nivo, ali pomaka gotovo da i nema...

U studio još nisu doveli stručnog sudijskog konsultanta koji bi po uzoru na zemlje okruženja analizirao eventualne greške ili dobre procjene arbitara. To je, podsjećamo, bio slučaj dok je prava prijenosa imao BH Telecom, a specijalnu emisiju posvećenu domaćem fubalu realizirao BHRT.

VEZANI TEKST - Kazlagićeva lakrdija u Banjoj Luci: Kako je moguće da ovo nije penal za Velež?

Međutim, i tada su postojali mnogi problemi, prije svega jer je teško naći stručnjaka koji je objektivan i koji ne bi "svirao po notama" iz FSBiH. Tada je recimo Boro Elčić zbog objektivnih komentara zadobio simpatije javnosti, ali je u nekoliko navrata kritikovao sudije koje su "pomogle" Zrinjskom, a odmah nakon toga bio je smijenjen (potpredsjednik FSBiH dugo godina je Ivan Beus, koji je ujedno i direktor Zrinjskog).

Možda je i to razlog što Arena još nije pronašla eksperta koji bi analizirao rad raznih gigovića, kazlagića, bandića...

Nadamo se da će Vico Zeljković, predsjednik Saveza, ispuniti obećanje i osigurati da u narednu sezonu uđemo sa VAR-om. A do tada ćemo svjedočiti cirkusima koje nam priruđuju sudijski "moćnici".

Za kraj, ne treba zaboraviti još jednu bitnu stvar. Najbolji bh. sudija Irfan Peljto posljednju utakmicu u PLBiH sudio je 6. novembra 2021. godine. Očito mu u FSBiH ne vjeruju. Ali zato ima maksimalnu povjerenje Evropske fudbalske federacije (UEFA) i u zadnjih pola godine sudio je utakmice Konferencijske i Evropske lige, te susrete grupne faze Lige prvaka. Pametnom dosta! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.